Bont voor Dieren is vorig jaar een offensief gestart voor een bontvrij Nederland. ‘Onmogelijk’, stelden critici. Je kunt weliswaar de invoer en de productie verbieden, maar je kunt het mensen niet verbieden te dragen wat zij willen. Daar ben ik het natuurlijk mee eens. Je kunt mensen niet verbieden dierenleed te dragen, maar je kunt wel voorlichten en het goede voorbeeld laten zien. Het verdwijnen van bont uit het straat- en modebeeld gaat met kleine stapjes, waarvan elke er één kan zijn met grote gevolgen. Zo ook vorige week.
Bont voor Dieren heeft namelijk samen met modecollectief Fur Free Fashion en ontwerper Michael Barnaart van Bergen door middel van een open brief de directie van Amsterdam Fashion Week verzocht om te kiezen voor een bontvrij beleid. Amsterdam Fashion Week pretendeert groen en duurzaam te zijn. Wij zijn echter van mening dat duurzaamheid niet samen gaat met het tonen van echt bont op de catwalk. Gelukkig stonden wij er niet alleen voor tijdens onze roep voor een bontvrije Fashion Week. Met ons ook meer dan 140 prominenten en professionals uit de modewereld die het initiatief massaal steunden. Grote namen als ontwerpers Bas Kosters en Hans Ubbink, actrice Anna Drijver, de moderedactrices van Marie Claire en ELLE en zelfs de voormalig oprichter van AFW lieten weten de Amsterdam Fashion Week bontvrij te willen zien.
Met de lancering van ons persbericht en de open brief kregen we ontzettend veel persaandacht. Kranten en modesites, radio en RTL Boulevard brachten het nieuws. Een reactie van de Amsterdam Fashion Week kon dus niet uitblijven. De directie van Amsterdam Fashion Week liet ons in een email weten dat zij geen voorstander is van bont en het tonen van bont op de catwalk derhalve niet zal stimuleren. Tot onze grote teleurstelling pakte de directie niet door: het gebruik van bont wordt overgelaten aan de creativiteit en verantwoordelijkheid van de individuele modeontwerper. Teleurstellend, omdat voor creativiteit geen bont nodig is, zo laten bontvrije ontwerpers als Bas Kosters ieder jaar weer overtuigend zien op de catwalk. En verantwoord is het gebruik van bont al helemaal niet!
Een bontvrije Fashion Week is helemaal niet zo onhaalbaar. Oslo Fashion Week was een jaar geleden de eerste Fashion Week ter wereld met een bontvrij beleid. Ontwerpers die bont in hun collectie hebben showen tijdens de Oslo Fashion Week enkel hun bontvrije ontwerpen. Zo eenvoudig kan het dus zijn. Bont voor Dieren, Fur Free Fashion en ontwerper Michael Barnaart van Bergen zouden ook Amsterdam Fashion Week willen zien als een plek waar de mode-industrie en duurzaamheid hand in hand gaan. Middels de steeds groter wordende steun van de Nederlandse modewereld hopen wij de directie alsnog te kunnen overtuigen om te kiezen voor een bontvrij beleid. Deze massale roep om een bontvrije Fashion Week is een signaal waar de directie simpelweg niet omheen kan.
Voor ons is het overigens geweldig om te zien dat zoveel prominenten en mensen uit de modewereld tegen het gebruik van bont in kleding blijken te zijn. Zij hebben een grote invloed op de volgende generatie ontwerpers en creatieven. Middels dit initiatief hebben wij dan ook een volgende stap naar een bontvrij Nederland gezet.
Wat ons nu rest, is het verhogen van de druk op de directeuren van Amsterdam Fashion Week. We hebben al een gesprek aangevraagd waarin we de vreselijke omstandigheden van de bontproductie toe gaan lichten, evenals de milieuschade. Een bontvrije Fashion Week? Misschien niet over een paar weken, maar zeker volgend jaar!
Nicole van Gemert
Directeur van Bont voor Dieren
©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Nicole van Gemert
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Gelukkig het wordt wat warmer,dan zie je geen capuchons met bontkragen er aan.
Ze zeggen het wordt minder,echt niet, waar ik woon kom je om in de bontkragen.