Uit laboratoriumtests blijkt dat er op meerdere markten in de Australische stad Melbourne echt bont wordt verkocht als nepbont. Het gaat hier om bont van wasberen en wasbeerhonden, die ernstig worden mishandeld in de Chinese bontindustrie. Consumenten kopen zo ongewild kleding gemaakt van deze gemartelde dieren en de overheid wordt daarom gemaand tot actie.

Melbourne
Op markten in het Australische Melbourne wordt echt bont van wasberen en wasbeerhonden verkocht als nepbont | ©Bont voor Dieren

Op twee markten in Melbourne zijn kledingstukken gevonden, die gelabeld waren als “100% polyester” maar bont van wasberen of wasbeerhonden bleken te bevatten. Echt bont dat dus wordt verkocht als nepbont. De wasberen en wasbeerhonden leiden een gruwelijk leven in de Chinese bontindustrie. Ze leven maandenlang in een kooi, voordat ze op wrede wijze aan hun einde komen. Ze worden veelal vergast, anaal geëlektrocuteerd, doodgeslagen of levend gevild voor hun vacht.

Consumentenbedrog

De uitkomsten van het forensisch onderzoek hebben geleid tot een roep tot aanpak vanuit de regering op deze verkeerd gelabelde producten, waardoor consumenten ongewild kleding kopen dat gemaakt is onder wrede omstandigheden. Een kledingkraam verkocht een jas met een zogenaamde kraag van kunstbont. Maar tests wezen uit dat de haren van de kraag echt waren, hoogstwaarschijnlijk van een wasbeer of wasbeerhond. Een andere kraam verkocht mutsen, waarin konijnenvacht zou zijn verwerkt. Na tests bleken de haren in de muts te zijn van een wasbeer of wasbeerhond. Wasberen zijn zoogdieren die oorspronkelijk voorkomen in Noord-Amerika, terwijl wasbeerhonden – met een gelijkend voorkomen maar van een andere diersoort – met name voorkomen in Azië en Europa.

Actie

De onthullingen hebben consumenten en politici geschokt en de premier van de staat Victoria in Australië gemaand tot actie. Andy Meddick van de ‘Animal Justice Party’ dringt aan bij de overheid om een bonttaskforce op te zetten, om winkels en markten aan te pakken die de wet ontduiken. Het was ook zijn partij die het wasberenbont op markten ontdekte. Samen met de dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters verzamelden ze 12 items van de markten in Melbourne. De gekochte producten werden getest bij het Forensic Science and Wildlife Matters. De testresultaten wezen uit hoe verwarrend het labelsysteem is.

“De verwachting van consumenten is dat ze iets kopen dat correct is gelabeld, maar ze worden dus vaak om de tuin geleid en wij weten niet hoe ver dit gaat. Het is volkomen mogelijk dat dit door de hele sector gebeurt.”

Binnen de consumentenwetgeving is het illegaal om een valse of misleidende voorstelling te geven van producten, waarbij boetes kunnen oplopen tot 500 dollar voor particulieren en zelfs 10 miljoen dollar voor bedrijven. Maar critici zeggen dat de wetten verwarrend zijn, te breed en niet goed worden gecontroleerd. Een woordvoerder van de overheid zegt dat er verder onderzoek komt, met inspecties op de betreffende markten.

Bont uit de mode

Bewerkt bont van wasberen is geen verboden importproduct in Australië. Maar de verkoop van bont in het algemeen is de afgelopen jaren flink teruggelopen. Eerder deze maand kondigde Buckingham Palace aan dat Koningin Elizabeth II alleen nog maar nepbont zal aanschaffen voor haar persoonlijke garderobe.

#GNvdD: Queen Elizabeth wil geen bont in nieuwe outfits

Tevens hebben meerdere modehuizen, zoals Gucci en Prada, zich toegelegd om bontvrij te gaan. Meddick van de Animal Justice Partij roept op tot een totaalverbod:

“Victoria zou toonaangevend kunnen zijn door als eerste staat in Australië de verkoop van dit wrede product helemaal te verbieden. Mode heeft zich verder ontwikkeld, zelfs de koningin is bontvrij.”

Hoe herken je echt bont?

In de wintertijd zijn helaas weer veel jassen op straat te zien met bontkragen, ook in Nederland. Karen Soeters legt in haar vlog uit hoe je het verschil kunt zien tussen echt bont en nepbont.

Karen’s vlog: Hoe herken je bont? (video)

Bronnen:

©Animals Today