Wist je dat je vanuit je luie stoel bomen kunt planten, met slechts een muisklik?
Er zijn nu 30 miljoen meer bomen in de wereld dankzij mensen die voor hun online zoekopdrachten de zoekmachine Ecosia gebruiken. Het leuke is dat je precies kan zien hoeveel bomen je hebt gepland met jouw zoekgedrag als je een account aanmaakt.
Groene zoekmachine
Ecosia is een zoekmachine die bomen plant. Het bedrijf werkt met de zoektechnologie van Microsofts Bing, zo hier en daar aangevuld met een eigen algoritme. Dat levert misschien iets minder zoekresultaten op dan Google, maar daar staat veel moois tegenover. Het hoofddoel van Ecosia is het tegengaan van klimaatverandering, door te strijden tegen ontbossing. Ecosia investeert daarom 80% van de advertentie-inkomsten in het planten van bomen over de hele wereld. Daarmee helpen ze de biodiversiteit en de lokale bevolking.
Elke minuut verdwijnt op aarde een bos ter grootte van 40 voetbalvelden. Vele miljoenen mensen en dieren zijn afhankelijk van het tropische regenwoud, ze leven er en halen hun voedsel eruit. Vorig jaar verdween er ongeveer 16 miljoen hectare bos. Dat is qua oppervlakte vier keer Nederland. Een ramp voor alle bewoners van de bossen, het milieu en ons klimaat.
Borneo
Neem bijvoorbeeld het Indonesische eiland Borneo. Ooit geheel bedekt met tropisch regenwoud, maar sinds 1980 is 80% van dit woud verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor plantages met palmolie, soja en rubber.
Een van de grote verliezers van deze kaalslag is de orang-oetan. Deze mensaap komt alleen voor in Borneo en Sumatra en wordt met uitsterven bedreigd.
Herbebossingsprojecten
Ecosia werkt mee aan herbebossingsprojecten over de hele wereld. Elk project heeft een unieke aanpak om meer bomen en bossen op onze planeet te planten. Zo planten ze in Burkina Faso in de Sahel bomen in de woestijn om het land weer vruchtbaar te maken. In de San Martin regio in Peru werken ze samen met kleine boeren om bomen te planten en worden de boeren getraind in agrobosbouw, bosbeheer en duurzaam oogsten. In Madagaskar planten ze mangrove bomen en in West Kalimantan, Borneo werken ze samen met Stichting Masarang, die bekend staat om haar grote herbebossingsprojecten en de Gunung Saran Lestari Foundation. Deze laatste stichting bestaat uit twaalf oerwouddorpen die rondom de Saran Berg liggen. Samen willen ze de biodiversiteit in Indonesië terugbrengen. Hun plan is niet alleen om bomen te planten, maar ook de bevolking kennis laten maken met alternatieven voor palmolie. Met het planten van inheemse boomsoorten zoals de Tengawang boom en de Suikerpalm, kan de lokale bevolking leren zelf producten uit de bomen te halen, zoals Tengawang-olie en suiker.
Ecosia heeft op dit moment ruim 2 miljoen actieve gebruikers. In 2020 wil het bedrijf een miljard bomen hebben gepland.
@AnimalsToday.nl Rowena Façee Schaeffer