Geen bont, veren en waterspelletjes tijdens carnaval
De Boliviaanse autoriteiten hebben het gebruik van bont en veren in kostuums tijdens carnaval verboden ter bescherming van wilde diersoorten. Ook hebben ze het speels gebruik van water verboden met als doel waterverspilling tegen te gaan. Jongeren stoeien met elkaar tijdens carnaval met waterpistolen en waterballonnen. Zo werd er tijdens het carnaval in de Boliviaanse hoofdstad La Paz sterk gecontroleerd op de verkoop van flessen water en met water gevulde ballonnen.
Verbod maken kostuums sinds 1992
Al sinds 1992 is het verboden om carnavalkostuums te vervaardigen die elementen bevatten van dierlijke herkomst. Hier staat 3 tot 9 jaar gevangenisstraf voor. Echter, veel carnavalsverengingen gaan door met deze praktijk, met name in de stad Oruro, waar het carnaval het sterkst aanwezig is in Bolivia. Het carnaval van Oruro staat sinds 2001 op de lijst van cultureel erfgoed van UNESCO, en is het drukst bezochte carnaval van het land.
Momenteel is niet alleen de vervaardiging, maar ook het dragen van een kostuum met dierlijke materialen verboden. De autoriteiten waarschuwden voor het in beslag nemen van kostuums die niet voldeden aan de vastgestelde regels. Het Ministerie van Milieu gaf aan dat het ook verboden is om zowel dode als levende wilde dieren te vergaren en te verhandelen, net als elementen die afkomstig zijn van deze dieren.
Het ecosysteem beschermen
Het Ministerie van Milieu startte vlak voor carnaval een bewustwordingscampagne, die uitgevoerd werd in samenwerking met het Ministerie van Cultuur. Dit is een poging om het ecosysteem te beschermen. Eerder uitte de regering, samen met milieuorganisaties, haar bezorgdheid voor de plundering van diersoorten zoals gordeldieren, wiens schilden gebruikt worden om ratels te maken die gebruikt wordt bij bepaalde typen dans.
Ook bestaan er zorgen over de andesflamingo, de papegaai, de toekan en de condor: hun vleugels en veren worden gebruikt voor het versieren van de kostuums van dansers tijdens folkloristische defilés.
De regering hoopt ook, juist door dit verbod in te stellen tijdens carnaval, de gehele Boliviaanse bevolking te bereiken om hen te bewegen alternatieven te gebruiken voor bont en veren, zoals synthetische stoffen. Tevens hoopt ze men bewust te maken van de huidige bedreiging van het Boliviaanse ecosysteem.
Bronnen: Eltiempolatino.com, Consuladodebolivia.com.ar & Prensa-latina.cu ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer