Twee kinderen hebben deelgenomen aan een stierenfeest met vuurstieren in de autonome regio Valencia, Spanje. Het Comité Anti Stierenvechten (CAS) en AnimaNaturalis deden hier aangifte tegen. Hierdoor kregen de organisatoren van het festival en de ouders van de kinderen een boete opgelegd. Deelname van minderjarigen onder de 16 jaar aan stierenfeesten is namelijk verboden in Valencia.
Het evenement vond plaats in 2022, in de gemeente Náquera. Zodoende deden AnimaNaturalis en CAS aangifte tegen de gemeente van Náquera, de organisatoren van het festival en de ouders van de minderjarigen. Het gaat om twee kinderen van 9 en 10 jaar oud die, vergezeld door één van hun ouders, meededen aan het in brand steken van de hoorns van de stier.
Fakkel bij stierenfeest
Tijdens evenementen met vuursturen wordt aan de hoorns brandbaar materiaal bevestigd. Terwijl de deelnemers van het festival de stier onder bedwang hielden, kregen de kinderen een fakkel toegereikt om het brandbare materiaal aan te steken. Zie de tweede tweet hieronder voor beelden van het moment waarop de minderjarigen deelnemen aan het evenement.
[10/12] Nàquera (Valencia, 21 agosto)
▶️ Una imprudencia muy peligrosa se ha llevado por delante el final de las fiestas en este municipio, dos menores encendieron las astas de un toro. Son imágenes para la VERGÜENZA.
📹 @informativost5 pic.twitter.com/XD74njqjQX
— David Calvo (@davidcalvoarq) August 27, 2022
Dankzij de aangifte is er een sanctie opgelegd aan vier personen. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor het toestaan van de deelname van de minderjarigen aan het stierenfeest. Volgens de regelgeving van de autonome regio Comunidad Valenciana valt de boete tussen de 601 en 30.000 euro. In dit geval werd er uitendelijk 6.000 euro boete opgelegd aan de organisatoren van het festival, en 3.000 euro aan iedere ouder van de minderjarigen.
CAS en AnimaNaturalis zijn tevreden met het feit dat er boetes zijn opgelegd. Echter, vinden de dierenwelzijnsorganisaties dat de hoogte van de boete niet in verhouding staat met de ernst van de overtreding. De kinderen stonden zeer dichtbij de stier, en als deze te vroeg was losgekomen dan was het leven van de kinderen in gevaar geweest.
Subsidies
Als laatste, dit soort stierenfeesten ontvangen gemeentelijke, regionale en nationale subsidies. Daarnaast financieren landbouwsubsidies van de Europese Unie gedeeltelijk het fokken van de stieren. Echter, geschat wordt dat er in Spanje in totaal 629 miljoen euro aan subsidiegeld bij het stierenvechten en feesten met stieren terecht komt. Bovendien is 130 miljoen euro indirect afkomstig van landbouwsubsidies vanuit de Europese Unie.
Tot slot, teken de petitie van CAS en AnimaNaturalis om een einde kunnen maken aan de wrede stierenfeesten in Spanje!
Bron:
- Persbericht Comité Anti Stierenvechten
©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer