Een moederdagontbijt niet op bed, maar in het weiland. Daarop werden zondag boerin Karin Janssen, van de melkveehouderij ‘De Hazelbroekhoeve’ en boerin Frances Scheepens, van Educatieboerderij ‘Walnoot en Wilg’,  getrakteerd. Beide boerinnen bestieren een biologische boerderij. Dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals zette de twee dames in het zonnetje, omdat zij goed zorgen voor alle moeders op hun bedrijven: de koeien en varkens.

Moederdag
Foto: Eyes on Animals

Margreet Steendijk, inspecteur bij Eyes on Animals: ‘We wilden met dit initiatief ook de vergeten moeders onder de aandacht brengen, de varkens en koeien die zelden de kans krijgen om goed voor hun kroost te zorgen.’ Zo worden koe en kalf in de gangbare veehouderij vrijwel direct na de geboorte van elkaar gescheiden. Biggen worden na vier weken weggehaald, terwijl ze in een natuurlijke situatie drie tot vier maanden bij de zeug blijven.

Maar het kan ook anders. Bij Karin mogen de kalfjes ten minste drie maanden bij hun moeder blijven zogen. Hierdoor krijgen ze een betere start, zowel psychisch als lichamelijk. Hierna krijgen een een ‘neusflapje’, waardoor ze niet meer bij de moeder kunnen drinken, maar wel gewoon bij haar kunnen blijven. De moederkoe kan zo haar kalf blijven verzorgen en koesteren. Karin en haar man genieten dagelijks van hun dieren en hebben zeer bewust voor deze manier van veehouden gekozen.”Natuurlijk”. De zuivel van deze boerderij wordt verkocht onder de naam Demeter Zuiver Zuivel  en is verkrijgbaar in de biologische winkels.

Biologische koeien
Melkkoeien hebben een soort ‘kinderdagberblijf’ waar een groep kalveren wordt begeleid door een paar oppaskoeien. - Foto: Eyes on Animals

Op de boerderij van Frances Scheepens wonen de varkens buiten, dus ook de zeugen met hun biggen, een unieke situatie in Nederland. Frances en haar man Kees hebben hier bewust voor gekozen omdat de varkens op deze manier hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen. De biggen vermaken zich kostelijk en gaan regelmatig op stap. Sommige zijn zo stoer, dat ze zelfs één van de beren (mannelijke varkens) gaan lastigvallen. Deze varkens zijn om op te eten. Letterlijk, maar voor het zover is, hebben zij kunnen genieten van een echt gezinsleven. Het is indrukwekkend en ontroerend om varkens op deze manier te zien leven, in harmonie.

Biologische varkens
Foto: Eyes on Animals

Eyes on Animals is een organisatie die zich sterk maakt voor het welzijn van landbouwdieren op boerderijen en veemarkten, tijdens veetransporten en in slachthuizen. Margreet Steendijk en de andere inspecteurs bij de stichting hebben het leed van moederdieren van dichtbij meegemaakt. Zo treffen zij tijdens inspecties zo nu en dan hoogzwangere of net bevallen dieren aan die tegen alle regels in op transport worden gezet. Of moedervarkens die  hun biggen niet kunnen verzorgen en aanraken. Koeien die roepen om hun weggehaalde kalveren, stierkalfjes die na 2 weken al lange afstandsreizen moeten maken, terwijl ze nog bij hun moeder zouden moeten drinken.

Bio-industrie varken
Bij de meeste gangbare boerderijen zien zeugen vrijwel nooit het daglicht en staan ze een week voor tot 4 weken na de bevalling vastgeklemd in kraam boxen, stalen kooien waarin ze geen nestje kunnen maken en zich niet eens kunnen omdraaien. Pas wanneer de biggen weggaan, mogen zij deze kraambox weer verlaten. Foto: Eyes on Animals

Er zijn gelukkig steeds meer initiatieven van boeren die het anders willen doen. ‘Die initiatieven juichen we natuurlijk van harte toe’, zegt Steendijk. ‘Wij beseffen heel goed dat het niet altijd makkelijk is om de overstap te maken naar een nieuw en diervriendelijk systeem, vooral omdat veel boeren het financieel bepaald niet makkelijk hebben. Maar Karin en Frances bewijzen dat het kán!’ Blijft een feit dat de consument bereid zal moeten zijn om iets meer geld uit te geven voor deze producten. Dat is het echter meer dan waard!

©PiepVandaag.nl