Canned hunting, oftewel jagen op een dier in een afgesloten gebied. Een term die steeds meer mensen bereikt en verafschuwt. Het is een donkere, schimmige wereld die dankzij de film Blood Lions openbaar wordt gemaakt.
Stichting Spots geeft de volgende uitleg:
‘Canned hunting betekent vrij vertaald “ingeblikt jagen” en dat is ook wat het is. Een jager kan in een afgesloten (klein) gebied een dier doodschieten. Deze dieren zijn hiertoe speciaal gefokt en veelal tam. Wat betekent dat ze goed benaderbaar zijn voor de jager. Deze weet dus ook zeker dat hij met een trofee thuiskomt. Vandaar de term canned hunting: kant en klaar/ingeblikt jagen.’
Op dit moment worden er in Zuid-Afrika zo’n 8000 leeuwen gefokt en gehouden voor de jacht. Tam gemaakt door toeristen en vrijwilligers op knuffelfarms en in ‘sanctuaries’ onder het mom van natuurbehoud, hebben deze leeuwen geen enkele kans wanneer zij als volwassen leeuw als prooi voor de jacht gebruikt worden. Elke dag sterven er in Zuid-Afrika twee tot drie leeuwen als jachttrofee. En de verwachting is dat dit aantal snel zal stijgen.
Steeds meer mensen zetten zich in om deze gruwelijke activiteiten aan het licht te brengen en zo een halt toe te roepen. Op 22 juli zal op het Durban International Film Festival (Zuid-Afrika) de nieuwe documentaire Blood Lions in première gaan.
In Blood Lions volgen we natuurbeschermer Ian Michler tijdens zijn onderzoek naar het fokken van leeuwen en de jacht op deze dieren. Michler gaat naar ‘breeding farms’ om met eigen ogen te zien wat het gevolg is van jarenlang en intensief fokken met deze dieren. Hij gaat het gesprek aan met zowel fokkers en jagers, als ecologen en deskundigen op het gebied van leeuwen.
Parallel aan dit verhaal loopt het verhaal van Rick Swazey, een Amerikaanse jager die online een leeuw koopt. Hij reist naar Zuid Afrika om het pad van een jager te volgen.
De documentaire toont hoe winstgevend deze industrie is en hoe activiteiten als welpen knuffelen, wandelen met leeuwen, vrijwilligerswerk, canned hunting en de handel in leeuwenbotten nog steeds groeit.
De verwachtingen van deze documentaire zijn hoog. Dit is een kans om de wereld te laten zien hoe dit prachtige dier misbruikt wordt voor geld. Laten we, voor het behoud van de leeuw, hopen dat deze film wereldwijd hetzelfde effect gaat hebben als ‘Blackfish’ en ‘The Cove’ en laten we vooral hopen dat de Zuid-Afrikaanse regering deze wanpraktijken nu eindelijk gaat verbieden.
Bekijk hier de trailer:
Op de Facebookpagina van ‘Volunteers in Africa Beware’ is een lijst te vinden van geschikte en ongeschikte organisaties in Afrika om vrijwilligerswerk te doen.
Bron ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Maar het mooie is, wij als ‘gewone’ mens kunnen al heel veel verschil maken. De meeste winst wordt gehaald niet uit de jacht zelf maar uit het leeuwen knuffelen en door de botten te verschepen naar Azie. Door niet langer te knuffelen met leeuwen welpen, breng je deze verschrikkelijke industrie al veel schade toe. Voor meer info: http://www.knuffelfarms.nl
Jagers zijn eigenlijk zielige personen die in een inrichting horen en veel medicijnen nodig hebben.
Wat een smerige praktijken, deze prachtige dieren hebben helemaal geen kans, de uitkomst staat al bij voorbaat vast……stoer hoor om zo te “jagen “, sneu dat er ook nog mensen zijn die hier aan mee werken.
Ik kan niet wachten om deze documentaire te zien.