De ziekte blauwtong komt inmiddels voor in grote delen van Europa en treft in Nederland steeds meer runderen. Uit de laatste rapportage blijkt dat 4029 van de in totaal 6352 positieve PCR-tests rundveebedrijven zijn, tegen 2144 besmettingen bij schapenhouders. Ook zal blauwtong voorlopig nog niet verdwijnen, ondanks het vaccinatieprogramma.

Blauwtong treft meer runderen en is voorlopig nog niet weg
Blauwtong treft meer runderen en is voorlopig nog niet weg uit Europa | Foto: publiek domein

De waarschuwing dat het blauwtongvirus voorlopig nog onder ons is komt van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). Tussen 2006 en 2012 woedde er ook een blauwtongepidemie in Nederland, maar tegen die variant (BTV-8) was een effectief vaccin beschikbaar. Dit voorkwam onder meer dat het virus blijvend in de bloedbaan aanwezig is van het dier. Ondanks het meer effectieve vaccin duurde het drie jaar om blauwtong weer uit te bannen.

Voorlopig nog niet weg

De huidige vaccins kunnen de nu rondwarende variant van blauwtong (BTV-3) veel minder goed bestrijden. Het risico is aanzienlijk groter dat het virus niet geheel uit een besmet dier verdwijnt, ook na genezing. Hierdoor zal de ziekte ook over een aantal jaar nog niet onder de knie zijn, zo luidt de vrees. Ook is de huidige vaccinatieronde pas begonnen nadat de huidige variant al twee jaar slachtoffers maakte.
.

#GNvdD: Versnelde vaccinatie schapen tegen blauwtong

.
Het blauwtongvirus wordt overgebracht door knutten, kleine mugjes, die het virus van dier naar dier overbrengen met hun steek. Zij hebben dit inmiddels gedaan in België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. Vooral onder schapen vallen veel dodelijke slachtoffers. Verder worden steeds vaker runderen getroffen en soms ook geiten en alpaca’s. Hoewel er afgelopen weken een lichte daling zichtbaar is van het aantal dodelijke slachtoffers, is er voorlopig nog geen einde in zicht van de huidige epidemie.

Bron:

©AnimalsToday.nl BVR