Inmiddels is bij ruim 200 bedrijven blauwtong vastgesteld en nog eens bij ruim honderd bedrijven zijn de symptomen geconstateerd. Het blauwtongvirus wordt verspreid door knutten en kan dodelijk zijn voor schapen, geiten en runderen. Er is sinds mei een vaccinatieprogramma, want de vrees was al dat deze zomer zou leiden tot een knutten-explosie.

Blauwtong piekt razendsnel ondanks vaccin
Blauwtong piekt razendsnel ondanks vaccin | Foto: publiek domein

Op 18 juli waren er 217 PCR-positieve (bewezen) bedrijven en bij 101 andere bedrijven is sprake van een ‘klinisch positieve’ melding, aldus cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In dat geval wijzen alle symptomen op de ziekte maar heeft er (nog) geen laboratoriumonderzoek plaatsgevonden. In totaal zijn er nu dus 318 bedrijven waar blauwtong heeft toegeslagen, terwijl de eerste melding op 14 juni binnenkwam.

Blauwtong piekt razendsnel ondanks vaccin

Vorige week waren hett nog maar enkele tientallen. Ondanks de optie om te vaccineren tegen het virus neemt het aantal gevallen erg snel toe. Door het natte en laatste weken ook warmere weer is er een explosie van knutten. Wanneer die een schaap, geit of koe steken die het virus meedraagt, kunnen ze er een ander dier weer mee besmetten, wanneer ze daar hun snuit insteken.
.

#GNvdD: Versnelde vaccinatie schapen tegen blauwtong

Ziek ondanks vaccinatie?

Het is van groot belang dat veehouders alle symptomen die wijzen op blauwtong direct melden. Het Bureau Diergeneesmiddelen van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vraagt ook dringend aan dierenartsen en veehouders om het te melden wanneer een dier is ingeënt tegen blauwtong, maar toch ziek is geworden. Iedere aanwijzing over blauwtong, hoe het virus zich gedraagt en de verspreiding ervan is noodzakelijk, want de ziekte betekent voor grote aantallen dieren een ellendig einde. Wanneer er aanwijzingen zijn dat een vaccin niet werkt, of juist wél, geeft dat inzicht in de kansen om blauwtong te beteugelen.

Bronnen:

‘Het blauwtongvirus maakt in 2024 nog veel meer slachtoffers’

©AnimalsToday.nl BVR