Het aantal meldingen van blauwtong explodeert, met op 8 augustus ruim 2200 mogelijke gevallen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de NVWA. Hoewel de ziekte zich razendsnel via knutten verspreidt, lijkt het aantal sterfgevallen wel lager te liggen dan vorig jaar, toen 7 van de 10 schapen met blauwtong overleed. Nu is dat gemiddeld 1 op de 10, maar met zo’n grote uitbraak zijn dat alsnog veel dode dieren.

Blauwtong explodeert
Blauwtong explodeert: ruim 2200 mogelijke gevallen | Foto: publiek domein

Destructiebedrijf Rendac in Son (NB) meldt dat ze her en der zo veel dode schapen moeten ophalen, dat er om logistieke redenen vertraging ontstaat. Hierdoor moeten boeren en schapenhouders soms enkele dagen wachten, terwijl de overleden dieren onder de kadaverkap blijven liggen.

Blauwtong explodeert

Knutten zijn kleine mugjes die het blauwtongvirus overbrengen door dieren als schapen, koeien en geiten te steken. Een knut maakt geen verschil tussen schaapskuddes of hobbydieren, dus de slachtoffers vallen overal. Onderstaande kaart is van 8 augustus en wordt tweemaal per week door de NVWA voorzien van nieuwe informatie.

Blauwtong explodeert ruim 2200 mogelijke gevallen
Verspreiding blauwtong in Nederland op 8 augustus 2024 | Beeld: NVWA

Hoewel er eerder dit jaar versneld is besloten om een vaccinatieplan tegen blauwtong op te zetten, lijkt de ziekte verre van uitgebannen. Een significant verschil is echter het aantal schapen dat overlijdt aan de ziekt. Op dit moment is dat zo’n 10 procent van de zieke dieren, terwijl dat in 2023 rond de 70 procent lag. Er wordt daarom voorzichtig positief gereageerd, maar de twijfel over de werking van het vaccin is ook groot. Op dit moment woedt er dan ook een discussie of schapen een ‘boosterprik‘ moeten krijgen, lijkend op de debatten over een herhalingsvaccinatie voor corona bij mensen.

Blauwtong explodeert en het virus verspreidt zich als een olievlek door Europa. Ook in het VK en andere omringende landen vallen dieren ten prooi aan de besmette steek van knutten. De mugjes gedijen goed bij het vochtige en relatief warme zomerweer.

Bronnen:

Blauwtongvirus vastgesteld bij hond in Nederland

©AnimalsToday.nl BVR