Een meerjarig onderzoek door wetenschappers uit onder meer Nieuw-Zeeland, Australië, Schotland en Spanje, concludeert dat bultruggen tot de walvissen behoren die bijna volledig hersteld zijn en dat de bedreigde blauwe vinvis veelbelovende tekenen vertoont van een comeback.
De blauwe vinvis komt voor in alle wereldzeeën, op open zee. Ze leggen trektochten af van duizenden kilometers, van de voedselgebieden rond de polen naar de voortplantingsgebieden rond de evenaar. Het is een bedreigde diersoort (IUCN).
Bescherming loont
De blauwe vinvis is waarschijnlijk het grootste dier dat ooit heeft geleefd. Een volwassen dier wordt gemiddeld 25 meter lang en 100 ton zwaar. Toen het onderzoek in 2018 begon werd er slechts één waargenomen, maar tijdens de telling in 2020 werden 55 blauwe vinvissen gezien of akoestisch geregistreerd. Walvisonderzoeker dr. Emma Carroll van de universiteit van Auckland zegt dat de gegevens bewijzen dat de inspanningen op het gebied van natuurbescherming lonen:
“We wisten we dat de populaties toenamen, maar deze nieuwste resultaten zijn fantastisch.”
Het onderzoek, dat zich richtte op bultruggen, blauwe vinvissen en zuidkapers, werd uitgevoerd op het eiland South Georgia in de zuidwestelijke Atlantische Oceaan, een gebied waar tienduizenden walvissen werden bejaagd en gedood. Walvisvangst begon in het gebied in 1904 en eindigde in 1965.
Comeback sensatie
Walvisonderzoeker Carroll zegt dat de bevolkingsgroei van blauwe vinvissen ‘een absolute sensatie’ is. De tellingen en het onderzoek worden dan ook voortgezet:
“…om te zien of dit ongekende aantal waarnemingen van blauwe vinvissen een langetermijntrend is, zoals we zien bij bultruggen.”
Bron:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel