Vandaag is het Wereld Dierendag en worden veel huisdieren extra verwend. Maar er zijn dieren waar helaas weinig aandacht voor is. Zo leven er in Nederland zo’n 12 miljoen varkens. Je ziet ze nooit maar ze zijn er wel. Speciaal voor deze dieren wil de redactie van Piepvandaag.nl je aandacht vragen. Want varkens zijn bijzondere en zeer intelligente dieren. We hebben daarom 12 boeiende weetjes over varkens op een rijtje gezet.
Sociaal en intelligent
Varkens zijn ontzettend sociale en intelligente dieren. Volgens Professor Donald Broom van de Cambridge University Veterinary School zijn de cognitieve vaardigheden van deze dieren zelfs meer ontwikkeld dan die van een kind van drie jaar oud. Ze zijn komen daarmee in het zelfde rijtje te staan als bijvoorbeeld dolfijnen en mensapen.
IJzersterk geheugen
Varkens hebben een ijzersterk geheugen. Volgens een onderzoek, uitgevoerd door Dr. Suzanne Held van de universiteit van Bristol, blijkt als je op verschillende plaatsen verschillende hoeveelheden voedsel verstopt varkens na verloop van tijd precies weten waar zij het meeste voedsel kunnen vinden.
Eigen naam
Biggetjes die net zijn geboren leren te luisteren naar het geluid van hun moeder. Tegen de tijd dat ze twee weken oud zijn herkennen ze hun eigen naam. Zeugen produceren tijdens het voeden vaak een geluid dat vergeleken kan worden met een soort zingen.
Communiceren
Varkens kennen communiceren echt met elkaar. Zo kunnen deze dieren wel 20 verschillende geluiden maken onder andere om aan te geven dat ze honger hebben maar ook om te roepen naar een potentiele partner. Daarbij kunnen ze geluid produceren tot wel 115 decibel. Dat is zelfs 3 decibel hoger dan een verkeersvliegtuig! Naast geluid communiceren varkens overigens ook met hun (krul)staartje.
Snelle dieren
Varkens kunnen zo’n 17,5 kilometer per uur rennen en hebben een enorm goed richtingsgevoel!
Dromen
Als varkens in een groep leven slapen ze graag neus aan neus. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat varkens, net als mensen, dromen.
Vredelievend
Varkens zijn erg vredelievende dieren en tonen zelden agressie. De uitzondering is hierop zoals bij veel dieren als er jongen in het spel zijn. Een moeder zal haar kroost met poot en tand verdedigen. Maar als een soortgenoot is overleden blijken ze ook gezamenlijk te rouwen.
Spelletje spelen
In 2011 heeft de universiteit Wageningen in samenwerking met de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht een spel app ontwikkeld voor varkens. Eerder ontdekte in de jaren negentig professor Stanley Curtis van de Penn State University dat varkens heel goed in staat zijn een joystick te bedienen om een videospelletje te spelen.
Modder
Varkens worden vaak geassocieerd met modder en dat vinden ze dan ook heerlijk. Door de modder op te laten drogen en er vervolgens af te schuren wassen ze zich als het ware, en tegelijk dood het luizen en insecten. Ook is het een goede manier om af te koelen, want varkens kunnen niet transpireren. Varkens zijn ook ontzettend propere dieren. Iedere hondeneigenaar weet dat het toch best wat moeite kost een pup zindelijk te krijgen. Biggen zijn dat al binnen 7 dagen na hun geboorte. En het eigen nest bevuilen zal een varken nooit doen. De plek waar een varken eet en de zogenaamde toiletplek worden strikt gescheiden gehouden.
Spiegelbeeld
Veel dieren kennen het fenomeen spiegel niet en denken dat een andere soortgenoot te zien als ze naar hun eigen beeltenis kijken. Hoe vaak zien we geen beelden van puppy’s of katten die hun spiegelbeeld aanvallen of achter de spiegel gaan kijken waar de concurrent is? Varkens weten echter dat ze naar een reflectie kijken. Dit is getest door voedsel neer te leggen dat alleen maar via spiegels zichtbaar was. De varkens hadden niet de neiging om dwars door de spiegel te lopen maar vonden het echte voedsel in een pootomdraai.
Zwemmen
Behalve rollenbollen in de modder blijken varkens ook prima zwemmers te zijn. Op het onbewoonde eiland Big Major Cay, onderdeel van de Bahama’s, woont een groep zwemmende varkens. Regelmatig begeven zij zich in zee om naar passerende bootjes te zwemmen, in de hoop op een lekker hapje. En wie zou een zwemmend varken na al die moeite nou niet iets lekkers gunnen?
Redders in nood
Varkens blijken, net als honden, geweldige redders in nood te zijn. Zo zijn er verhalen dat ze mensen gered hebben uit het moeras, uit water en zelfs inbrekers op de vlucht lieten slaan. Ook heeft een varken een keer een koe gered.
Zoals je hebt gelezen zijn varkens bijzondere dieren, ieder met een heel eigen karakter, intelligentie, gevoelens en emoties. De uitdrukking ‘dom varken’ slaat dus als een tang op een…
Met dank aan Norma Miedema voor de foto’s.
Bronnen: The Pig Site, One Kind, Varkens in Nood, PETA ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Ja Lodewijk heel vervelend he dieren met gevoelens, dat motten we niet hebben, straks willen veel mensen geen varkenslijken meer eten.
Misschien moet er eens een onderzoek komen of veeboeren ook gevoelens hebben en dan bedoel ik gevoelens voor andere levende wezens, natuurlijk niet hun bankrekening, want die gevoelens hebben ze in hoge mate al.
Ach kengai, als jij die verhaaltjes wilt geloven dan vind ik dat helemaal prima.
De westerse wereld verafschuwt het dat in China en sommige andere oosterse landen honden opgegeten worden. Maar varkens zijn net zo intelligent en sociaal als honden en hier vinden we het heel gewoon dat miljoenen varkens in overvolle stallen gepropt worden zonder ooit buitenlicht te zien en buitenlucht in te ademen of in de modder te rollen, dat onverdoofd hun staart, hoektanden en testikels afgeknipt of afgebrand worden, dat deze dieren 24 uur per dag in hun eigen poep moeten leven en liggen op betonnen vloeren met ernstige gezondheids- en ademhalingsproblemen o.a. door alle ammoniak tot gevolg. Om allerlei ziektes te onderdrukken krijgen zij aan de lopende band antibiotica, in Nederland een van de hoogste ter wereld. Per week moeten zij 5 kg. aankomen. Als zij zwaar genoeg worden bevonden worden zij met veel grof geweld in vrachtwagens gejaagd om vaak over grote afstanden van soms meer dan 1000 km getransporteerd te worden om daar met veel geweld het slachthuis ingejaagd te worden waar zij op elkaar gepropt moeten afwachten tot zij vermoord worden. En dat alles voor een goedkoop stukje vlees van slechte kwaliteit, wat ongezond is, een enorme aanslag op natuur en milieu betekent en gigantisch veel intens dierenleed veroorzaakt. En dan wordt dit ook nog met tientallen miljoenen Euro’s van gemeenschapsgeld gesubsidieerd. Dat betekent dus dat mensen die bewust geen vlees eten dik mee betalen aan de karbonaatjes van een knalvarken voor de buren. Te gek voor woorden en op geen enkele manier te rechtvaardigen.
Dat rouwen om een dode soortgenoot betwijfel ik toch een beetje.
Wilde varkens rouwen i.i.g. niet lang om een dode soortgenoot.
Ze vreten hem/haar namelijk zo snel mogelijk op.