Dat totaal verschillende diersoorten onwaarschijnlijke vriendschappen kunnen opbouwen is bekend. Denk aan de moederpoes die eendenkuikens adopteerde, of het varken dat jonge poesjes zoogde. Maar een op vriendschap gelijkende band tussen een genetkat en een neushoorn was tot nu toe nog niet eerder vertoond.

genetkat
© Wildlife ACT – http://wildlifeact.com/blog/camera-trap-selfies-hitch-hiking-genet/

Toch is het precies dat wat een cameraval van Wildlife ACT heeft vastgelegd in het Zuid-Afrikaanse Hluhluwe-iMfolozi Park. Op de plek waar de op bewegingen reagerende camera was opgesteld verschenen ’s nachts twee witte neushoorns in beeld. Een van de neushoorns had een klein zoogdier op de rug, en naarmate er meer foto’s bestudeerd werden, bleek het te gaan om een tijgergenetkat, een genetkatsoort die alleen in Zuid-Afrika voorkomt. Ook bleek dat het niet om een geïsoleerd voorval ging. Drie nachten later verschenen de neushoorn en zijn vriend de genetkat opnieuw in beeld, en nogmaals in de nacht erna. Het was duidelijk dat de genetkat een ritje maakte op de neushoorn, die daar kennelijk geen enkel probleem mee had.

Maar het verhaal gaat nog verder, want dezelfde genetkat is volgens Wildlife ACT ook waargenomen op de rug van twee buffels. Hiervan zijn geen beelden beschikbaar, maar volgens de waarnemers gebeurde het in dezelfde periode waarin de foto’s van de neushoorns genomen werden. Kennelijk is er in de hersens van de genetkat een knopje omgegaan, waardoor het dier grote herbivoren uitzoekt om een niet eerder waargenomen band mee op te bouwen.

Er zijn natuurlijk redenen te verzinnen waarom de genetkat op de rug van de neushoorn zit, of met een buffel meerijdt. De meest voor de hand liggende is dat het kleine nachtdier zich veilig voelt, bijvoorbeeld omdat weinig andere roofdieren in de buurt van een neushoorn durven te komen. Toch is het een bijzondere vorm van vriendschap te noemen, want neushoorns zijn niet de meest sociale dieren als het andere diersoorten aangaat. Tenminste, zolang er geen wederzijds voordeel uit te behalen valt (mutualisme), zoals vogeltjes die op de rug van een neushoorn of buffel parasieten en lastige insecten wegpikken. De genetkat aan de ene kant, en de neushoorn en buffels aan de andere lijken geen enkel persoonlijk voordeel uit de vriendschap te halen, waardoor het niet onmogelijk is dat de dieren het gewoon goed kunnen vinden samen.

Bronnen: Wildlife Act, The Dodo ©PiepVandaag.nl Bart van Riel