In China hebben onderzoekers, waaronder Hermann Pfefferkorn, een door vulkanisch as geconserveerd tropisch oerbos aangetroffen. Het bos blijkt 298 miljoen jaar oud te zijn en van onschatbare waarde voor onderzoek.
Het bos is compleet en er bevinden zich onder andere uitgestorven boomsoorten, kleine boomvarens en ruim 25 meter hoge reuzenbomen. Het bos is verbazingwekkend geconserveerd. “We kunnen daar gaan staan en een tak met de blaadjes er nog aan vinden en daarna vinden we de volgende tak en de volgende tak en de volgende tak. En dan vinden we de stronk van dezelfde boom. Dat is echt geweldig,” zo verklaart Pfefferkorn. Dit stelt onderzoekers in staat terug te gaan in de tijd om een compleet beeld te krijgen van wat er gebeurde voor en na de uitbarsting.
Deze vondst kan daarnaast bijdragen aan het begrip van onze huidige klimaatveranderingen. 298 miljoen jaar geleden was het klimaat vergelijkbaar met ons huidige klimaat. De mate van conservering van de gevonden resten kan inzichten geven in ons klimaat en de variaties daarin.
Rond de tijd van de uitbarsting bestond China uit twee separate delen die zich rond de evenaar bevonden. Dit verklaart dan ook de tropische aard van het bos. In het blad Proceedings of the National Academy of Sciences zal binnenkort een artikel verschijnen over deze bijzondere vondst.
Bron: Scientas.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?