De Partij voor de Dieren houdt op woensdag 9 april een openbare bijeenkomst in de Tweede Kamer naar aanleiding van de Groot Wild Enquête van Natuurmonumenten, waaruit blijkt dat er een meerderheid is voor natuurlijke populaties in plaats van bejaging van dieren. Naast Kamerleden komen wetenschappers, natuurbeheerders en maatschappelijke organisaties naar Den Haag. Tweede Kamerleden kunnen via een bijzondere procedure rondetafelgesprekken organiseren ter voorbereiding op een debat. Aanleiding voor de bijeenkomst is het debat over wildbeheer dat 16 april zal plaatsvinden.
Uit de enquête blijkt dat de 40.000 leden en niet-leden van Natuurmonumenten liever natuurlijke populaties zien dan door jacht kunstmatig laag gehouden populaties. Grote dieren, zoals herten en zwijnen, die in het wild leven worden in bijna alle Nederlandse leefgebieden bejaagd. Dit gebeurt ook in natuurgebieden. Er is brede steun voor het vergroten en verbinden van natuurgebieden om zo meer leefruimte te creëren voor grote hoefdieren. De meeste deelnemers aan de enquête zijn tegen preventief afschot. Dat is het doodschieten van dieren onder het mom van faunabeheer.
De bijeenkomst is bedoeld om Kamerleden te infomeren over de mogelijkheden voor natuurlijk populatiebeheer met het oog op het debat over wildbeheer op 16 april. Experts, maatschappelijke organisaties, natuurbeheerders en in het bijzonder Natuurmonumenten zullen hun zienswijze inbrengen en reageren op de resultaten van de Groot Wild Enquête.
Persbericht Partij voor de Dieren
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Er hebben maar 30.000 leden van Natuurmonumenten meegedaan aan de grootwild enquete en datis dan maar weer 4,06% van het ledenbestand.
Dus wel een erg klein draagvlak!
Lees eens op http://herstelinheemsduin.nl/page/2/
Lees de rapporten waarnaar gelinkt worden achter in het artikel.
De hoge reproductiecapaciteit van herten is een evolutionair antwoord op de hoge jachtdruk door wolven, beren, lynxen, en in Noord-Amerika ook poema’s. Bij ontstentenis van die natuurlijke predatoren is menselijke bejaging een vereiste, willen de natuurgebieden niet kaalgevreten worden. Zie de onthullende foto’s in het rapport ”Effecten van Damhertenbegrazing op nectar- en waardplanten in de Amsterdamse Waterleidingduinen”. Weg alle duinbloemen, weg insecten!
De overpopulatie van Damherten bracht hier al een grote achteruitgang in de biodiversiteit teweeg.
In de meer-natuurlijke natuurgebieden is de dichtheid van herten ongeveer 1 á 4 herten per vierkante kilometer. In de Aw duinen lopen nu vermoedelijk al 70 dieren per km2!
Het is verbijsterend, dat de verenigingsraad van Natuurmonumenten de enquête die een nieuwe directeur zich wenste, heeft gefiatteerd. De uitkomst is voorspelbaar, veel mensen haten nu eenmaal de jager die vlees uit de natuur wil bemachtigen, zoals de mens honderdduizenden jaren gewend was te doen. De verenigingsraad bestaat kennelijk uit dierenliefhebbers die de affiniteit met verantwoord natuurbeheer hebben verloren.
Een lage hertenstand najagen betekent evenwel het nabootsen van een meer-natuurlijk situatie. Hier vaart de rest van de planten en dieren wel bij. Niet jagen, dus niet beheren, betekent paradoxaal genoeg een kunstmatige toestand, en die wijkt dramatisch af van die meer-natuurlijke toestand.
In de Aw duinen is plaats voor ca. 140 Damherten; de jaarlijks aanwas die geschoten moet worden, 40 (gezonde) dieren, is vele malen lager dan het door de PvdD vereiste afschot van honderden gebrekkige, hongerlijdende dieren van een populatie die tot in de ‘hemel’ mag doorgroeien. Nu zijn er in de Aw duinen mogelijk al 2500 herten, volgens Waternet kunnen er wel 8000 damherten zitten.
En denk niet dat je de lijdende dieren, die zich plegen terug te trekken in het ondoorzichtige struikgewas van duindoorns, en in de uitgestrektheid van het duinlandschap, zo makkelijk kan vinden. Ze zijn van ellende omgekomen eer je er bent. Over dit laatste hoor je nooit uitleg. De dierenliefhebber wil goed doen maar zijn goeie bedoeling zijn abstract, ze stranden in doornige struikgewas.
De natuur kan zich heel goed redden zonder de jagertjes.
Dieren weten heel goed wanneer ze aan hun max zitten, is er geen ruimte meer genoeg in samenhang met voedsel tekort, dan zullen ze overgaan tot het minderen van jongen, dit in tegenstelling met de mens die maar door blijft fokken, voedsel of niet.
Dat het in de winter dan ook tot drama,s komt dat is heel vervelend, maar bijvoeren gaat niet helpen, want dan stimuleer je juist overbevolking, iets wat jagers graag willen, want dan mogen ze vast weer knallen.
Met het jagen breng je juist onrust in de omgeving en de dieren zullen meer jongen nemen, met als gevolg dat de jagers altijd mogen blijven jagen en dat is ook weer hun bedoeling.
Ik houd niet van de hobby-jacht, maar overbevolking is ook niet wenselijk. En overbevolking is wat we zien ontstaan in de waterleidingduinen, de Oostvaarders plassen en de veluwe. Ik opteer voor anticonceptie.
Sorry ik ben het hier echt NIET mee eens. Ben heel veel in de Amsterdamse waterleidingduinen en daar gaat het toch echt mis! Zie dat het steeds nijpender wordt. Wat mij betreft jagen hoe naar ook. Wat er nu met de herten gebeurt is vele malen erger.