President Joe Biden van de Verenigde Staten heeft bij natuurbeschermers alle respect verloren, door toch nieuwe olieboringen toe te staan in Alaska. Tijdens zijn campagne beloofde hij dat dit niet zou gaan plaatsvinden. Biden wil hiermee mogelijk aartsrivaal Trump de wind uit de zeilen nemen, maar staat daardoor nu te boek als leugenaar.
Natuurbeschermers, klimaatactivisten en inheemse bevolkingsgroepen zijn woedend over het besluit van Biden, die economie en werkgelegenheid hanteert als de gebruikelijke argumenten van het kortetermijndenken. Operatie ‘Willow Oil’ kan van start gaan en dat zal komende jaren veel industriële activiteit gaan geven in nu nog onbeschadigde natuurgebieden in het noordoosten van Alaska.
.
.
Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde Biden dat er vanwege klimaatverandering geen nieuwe boringen voor fossiele energie zouden plaatsvinden. Hij sloot na zijn verkiezing ook meteen weer aan bij het klimaatakkoord van Parijs en schortte olieboringen op, maar dat lijkt nu meer voor de bühne en om zijn voorganger terug te pakken.
.
.
Volgens de regering Biden wordt er echter slechts op drie in plaats van de oorspronkelijke vijf door ConocoPhillips gewenste locaties toestemming gegeven om te boren. Dit wordt een ‘significante afschaling’ genoemd, waarmee men tegemoet zou komen aan de wensen van de lokale, inheemse bevolking van Alaska. Ook zouden daarmee de wensen van dieren- en natuurbeschermers gehoord zijn, maar die wijzen op hun voorhoofd bij die redenatie gezien de stellige verkiezingsbelofte van de president. Er is zelfs sprake van het grootste boorproject sinds jaren. Tegenstanders gaan dan ook rechtszaken aanspannen tegen het besluit.
.
.
Het lijkt erop dat Biden de wind uit de zeilen wil halen van Donald Trump, die fervent voorstander is van het om zeep helpen van natuur en klimaat en iedere druppel olie uit de grond wil zuigen. Ook wordt er gesproken over het in de gunst komen bij bepaalde politici. Enig lichtpuntje in de affaire is dat Biden de Beaufortzee taboe heeft verklaard en wat natuurgebieden op land, maar verder zijn het snelle geld en nieuwe verkiezingen de drijfveer. Er is 7 miljard euro gemoeid met het project, waarbij wordt gesproken over een totaal van 576 miljoen vaten olie, bij 180.000 vaten per dag.
.
Bye bye Biden?
Stimulering van werkgelegenheid is het argument wat toch de meeste Amerikanen over de streep zal trekken. Die werkgelegenheid strekt zich breder uit dan alleen de oliemaatschappij; er moet infrastructuur aangelegd worden in de vorm van pijpleidingen, nieuwe wegen en bruggen. Het zou gaan om duizenden tijdelijke en honderden permanente banen. Democraat Mary Peltola is dan ook blij, als lid van het Huis van Afgevaardigden namens Alaska. Ze zegt dat ‘het voelt alsof de inwoners van Alaska zijn gehoord’.
De vraag is: welke inwoners?
Bronnen:
- The Guardian
- NOS
- Nu.nl
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl – Bart van Riel, eindredacteur