Het Koninkrijk Bhutan bereikt als eerste land ter wereld dat 100% sterilisatie en vaccinatie van straathonden. Dit heeft het Aziatische land bereikt dankzij een humaan hondenbeheerprogramma gesteund door dierenbeschermingorganisatie Humane Society International (HSI).
De bekendmaking van het gehaalde doel om de gehele straathondenpopulatie van het Koninklijk Bhutan te steriliseren en vaccineren werd gedaan door premier Dr. Lothay Tshering tijdens de sluitingsceremonie van het hondenbeheerprogramma. Hierbij werd benadrukt dat het hondenwelzijn tevens van groot belang is voor de gezondheid van de mens. Premier Tshering overhandigde Humane Society International (HSI) een plakkaat ter erkenning voor de consistente en ononderbroken steun van de dierenbeschermingsorganisatie voor Bhutan´s straathondenwelzijn. Hij noemde het programma een groot succes. Premier Dr. Lothay Tshering:
“Het lijkt misschien een kleine stap, maar het zal een grote bijdrage leveren aan de opbouw van een land. Het programma kreeg deze impuls dankzij de leiding van Zijne Majesteit. Dit zou niet zijn bereikt zonder de duizenden vrijwilligers. Dit is een historische bijeenkomst, niet alleen voor het land maar wereldwijd.”
Sterilisatie en vaccinatie
Bhutan kampte jarenlang met een grote populatie straathonden, waarbinnen rabiës zich snel verspreidde. Daarom erkende de regering van Bhutan in 2009 formeel de maatschappelijke en dierenwelzijnsproblemen van straathonden en vroeg HSI om advies. Deze startte direct met een proefprogramma van sterilisatie, castratie en vaccinatie van straathonden in de hoofdstad Thimphu. Het succesvolle initiatief werd landelijk uiteindelijk uitgebreid tot een officieel ´Nationaal hondenpopulatiebeheer en rabiësbestrijdingsproject voor Bhutan´. Sindsdien zijn er al minstens 35 Bhutanese dierenartsen en personeel getraind in steriliastie- en castratietechnieken, en al meer dan 150.000 straathonden gesteriliseerd en gevaccineerd. Daarnaast zijn er dankzij dit project ook al ruim 32.000 honden gechipt. Onderdeel van het project is een programma het publieke bewustzijn van hondenwelzijn te verbeteren en hiermee conflicten tussen hond en mens te verminderen.
Straathonden
Het aantal straathonden in Azië wordt geschat op ongeveer 300 miljoen. Deze dieren leven in hongersnood en lijden aan onbehandelde ziektes, parasitaire infecties, overdraagbare kankers, en verwondingen. Daarbij vallen zij met grote regelmaat slachtoffer van verkeersongevallen, opzettelijk geweld en doding.
Ter handhaving van het straathondenprobleem wordt er in veel Aziatische landen vaak gekozen voor het massaal opsluiten of doden van deze dieren. Maar om een exponentiële groei van populaties straathonden te stoppen, is de implementatie van sterilisatie- en vaccinatieprogramma´s volgens experts de meest effectieve methode van populatiebeheer. Een TNR-beleid (Treat Neuter Return) is daarnaast tevens de meest humane manier om populaties zwerfdieren in te perken.
Bron:
©AnimalsToday.nl Jennie Cools