In Den Haag diende vanochtend het bezwaarschrift van Comité Dierennoodhulp en House of Animals tegen de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), over de haan van Kallemooi op Schiermonnikoog. Ieder jaar wordt daar met Pinksteren een haan in een mand gestopt. In weer en wind moet het dier drie dagen op 18 meter hoogte aan een mast hangen. De RVO is in mei 2924 ten onrechte niet ingegaan op een handhavingsverzoek om deze dierenmishandeling op het Waddeneiland te voorkomen, aldus de dierenorganisaties.

Bezwaarschrift tegen RVO over hanenleed op Schiermonnikoog
Bezwaarschrift tegen RVO over hanenleed op Schiermonnikoog | Foto: publiek domein

Als deskundige namens de dierenorganisaties sprak hoogleraar Dierenwelzijn Bas Rodenburg, van de Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht:

“Het welzijn van de haan van Kallemooi wordt wel degelijk aangetast door het opsluiten in de mand. Met name het sociale isolement van een sociaal dier en de onvoorspelbaarheid van de situatie wegen daarbij voor mij zwaar. Daarmee kun je dus stellen dat er hier sprake is dierenmishandeling omdat in mijn ogen ‘zonder redelijk doel of met overschrijding van hetgeen ter bereiking van zodanig doel toelaatbaar is, bij een dier de gezondheid of het welzijn van het dier wordt benadeeld’. Als het zou gaan om een andere diersoort, bijvoorbeeld een hond, zou dat voor iedereen onacceptabel zijn. Waarom zouden we anders oordelen over een haan? “

.

Handhavingsverzoek aan RVO voor haan van Kallemooi

.
De dierenorganisaties vinden het schrijnend dat er zo’n slecht voorbeeld wordt gegeven van de omgang met dieren. Ze hekelen het feit dat de RVO niet op de wetsovertredingen wilde handhaven:

“Het getuigt niet van respectvol met een dier omgaan door het ter vermaak drie dagen op te sluiten, geïsoleerd in een mand, die hangt aan een mast op 18 meter hoogte.”

RVO én OM deden niets

Comité Dierennoodhulp, House of Animals en dierenartsenorganisatie Caring Vets deden vorig jaar aangifte tegen de Kallemooicommissie en de eigenaar van de haan. De aangifte betrof dierenmishandeling en het overtreden van de Wet dieren en het Besluit houders van dieren. Het OM besloot echter om niets met de aangifte te doen.
.

Aangifte mishandeling haan door Kallemooicommissie en eigenaar

.
Na beklag op grond van artikel 12 van het Wetboek van strafvordering, liet de advocaat-generaal weten dat het OM te voorbarig was geweest. Je kunt niet niet zomaar zeggen dat er geen sprake was van dierenmishandeling, dan wel het onthouden van de nodige zorg:

“Met het oog op de omstandigheden die geschetst worden in de aangifte, de rapporten van de deskundigen is het aannemelijk dat het welzijn van het dier in kwestie wordt aangetast. (…) Het bestaan van een traditie is geen vrijbrief voor het overtreden van voornoemde artikelen. Het overtreden van voornoemde artikelen is des te bezwaarlijker als rechtvaardigingen ontbreken, het geen in onderhavige kwestie het geval is. De omgang met dieren betreft een maatschappelijke kwestie die impact heeft op de maatschappij waarbij het maatschappelijk besef over de omgang en bejegening van dieren een belangrijke rol speelt. Gedragingen die de betamelijke grens overschrijden dienen dan ook vervolgd te worden of in elk geval nader onderzocht te worden.”

De dierenorganisaties zijn naar aanleiding van hun beklag gehoord door het Hof in het Paleis van Justitie in Leeuwarden. Het Hof heeft inmiddels besloten dat er eerst onderzoek moet plaatsvinden voordat er een definitief besluit mogelijk is. Dit kan van invloed zijn op de uitspraak over het bezwaarschrift dat vandaag diende.

Bron:

Raad van State laat haan van Kallemooi vallen

©AnimalsToday.nl