Er zijn zoveel mooie onderzoeken mogelijk waar geen proefdieren meer aan te pas komen. Ik ben verbaasd dat er überhaupt nog dierproeven gedaan worden.
Laat ik een paar voorbeelden geven: Neem nu het botmetastasemodel. Mensen met prostaat- of borstkanker lopen het risico op uitzaaiingen naar hun botten. Let wel, bij mensen gebeurt dat. Niet bij muizen. Bij muizen moeten onderzoekers geweldig hun best gaan doen om dat te simuleren. Een muis is nu eenmaal geen mens. Waar ben je dan in ’s hemelsnaam mee bezig? En dat in deze moderne tijden waarin zoveel geavanceerde technieken voor de wetenschap beschikbaar zijn.
Dat was precies wat twee wetenschappers aan het Erasmus Medisch Centrum ook dachten. Zij gingen aan de slag en hebben nu een prachtig menselijk botmodel ontwikkeld. Daarmee kan je op celniveau zien wat er gebeurt als een tumorcel, die oorspronkelijk uit borst of prostaat komt, in contact komt met botcellen.
Een ander voorbeeld is het 3 dimensionaal longmodel. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn in staat longcellen zo te kweken dat zelfs de trilhaartjes die op onze longen zitten daar ook op groeien. Het is een fel realistisch model dat laat zien wat stoffen die je inademt doen met je longen.
Een voorbeeld dat ik niet onbenoemd mag laten is het werk van een andere onderzoeksgroep van het LUMC. Zij zijn bezig om kloppende hartspiercellen te kweken, waarmee kankermedicijnen getest kunnen worden. Allemaal menselijk materiaal, waar geen dier meer aan te pas komt.
Het zijn maar een paar voorbeelden van wetenschap die bezig is met het vinden van nieuwe mogelijkheden om mensen te genezen, maar dan zonder dieren te gebruiken. En zo kunnen er nog veel meer nieuwe technieken worden ingezet: nanotechnologie om menselijke cellen en organen op chips te maken , de kweek van kleine menselijke organen (organoiden), 3D print technieken. Iedere keer ben ik weer verbaasd over wat wetenschap kan. En ben ik opnieuw verbijsterd dat nog zoveel wetenschappers in die oude modellen van dierproeven blijven hangen. Dat kan toch mooier?
©PiepVandaag.nl Marja Zuidgeest, Directeur Proefdiervrij
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
16 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Er zijn ook een boel overbodige proeven bij , daar zou de overheid iets aan moeten doen .
Bijvoorbeeld door een referendum met uitgebreide informatie erbij .
Quote: “een paar voorbeelden van wetenschap die bezig is met het vinden van nieuwe mogelijkheden om mensen te genezen, maar dan zonder dieren te gebruiken. En zo kunnen er nog veel meer nieuwe technieken worden ingezet: nanotechnologie om menselijke cellen en organen op chips te maken , de kweek van kleine menselijke organen (organoiden), 3D print technieken. Iedere keer ben ik weer verbaasd over wat wetenschap kan. ”
Helaas kan de wetenschap dit (nog) niet door eerst in proefdieren te kijken/uit te vinden hoe alles precies in elkaar steekt. Niet de hartcellen, niet de organoïden, niet de nanotechnologie, niet organ on a chip, niets ! Allemaal het positieve resultaat van onderzoek met en aan dieren. Ga zo door zou ik zeggen !!! in de hoop dat op een dag geen dier meer gebruikt hoeft te worden, maar tot die tijd: blijf realistisch en roep geen dingen waarvan men weet dat ze (nog) niet kunnen.
Ik schreef het al eerder: Herbie weet van niets. Hij (zij) blijft maar hopen. Niet snappend dat we er met “hoop” nooit zullen komen. Zijn “helaas” is zo onwaarachtig als het maar kan.
Dat Herbie van niks weet is tot daaraan toe. Hij doet zijn best, bijv. door deze website te bezoeken.
Echt ernstig en werkelijk “helaas” is dat beroepsorganisaties niets van het probleem snappen. Niet in Nederland noch in het buitenland, bijv. BUAV (Gr. Brittannië).
Eigenlijk houdt het dan op. Wat dan resteert – en dat is de huidige realiteit – is ‘herrie maken’. De Antidierproevencoalitie (ADC) doet dat uitstekend. Ook Een Dier Een Vriend (EDEV) blaast zijn partijtje mee.
Maar het blijft droevig dat en burgerij en professionals zich laten hersenspoelen door de wittenjassencriminelen.
Heb ik ergens inmijn leven geleerd dat dieren er zijn om voor mensen te lijden? Dieren leven goed en halen zich geen rare ziekte op de hals. Maar wij mensen hebben ons veel ziektes op de hals gehaald en gebruiken dan dieren om er achter te komen waarmee we dat weer te niet kunnen doen. Kijk gewoon naar de dieren en leer er van, dan zijn we ook geen proefdieren nodig.
Dat zie je aan iedere universiteit, ze houden zich maar vast aan dierproeven en als je er wat van zegt, dan word je er aan alle kanten aangevallen, want wij kunnen beslist niet zonder dierproeven.
Ze kunnen en willen niet iets anders verzinnen, het is gewoon triest.
Er zijn in de loop van tientallen jaren over de hele wereld honderden miljoenen dieren opgeofferd aan allerlei, vaak verschrikkelijke, experimenten. Dit slaat helemaal nergens op en moet gewoon stoppen!
Waarom dan nog steeds proefdieren, dit is de perfecte oplossing !
Genoemde voorbeelden zijn leuk en aardig maar laten het initiatief aan ‘de tegenpartij’. Dat schiet niet op.
‘Proefdiervrij’ dient strategieën te ontwerpen omtrent de afbouw van dierproeven. Helaas is ze hiertoe niet in staat. Sinds de oprichting in 1897. Met gevolg dat het ook van de zijde van de overheid blijft bij pappen en nathouden. Woorden aanzien voor daden.
Niet alleen ‘Proefdiervrij’ is hiertoe overigens buiten staat – mij is geen enkel beleidsplan bekend.
Van geen enkele dierenorganisatie – inclusief de Partij voor de Dieren – noch van de overheid.
Nou Barend, misschien kunt u wat ideeën opperen ipv plannen de kop in drukken ?
Deze mensen proberen tenminste iets…….maar het is voor universiteiten/ labs goedkoper en makkelijker om dieren te gebruiken, helaas.
Wat te denken van uitkomsten van proeven te delen, dat zou ook al een hoop dierenkwelling schelen !
Ik druk geen plannen de kop in. Ik zeg alleen dat we hiermee niet wezenlijk opschieten.
Proefdiervrij is een professionele organisatie – sinds 1897 – daarbij past het woord “proberen” niet.
Hetzelfde geldt voor Dierenbescherming – en die is nog ouder.
Partij voor de Dieren houdt er zelfs een “wetenschappelijk bureau” op na…
Helemaal gelijk Barend ! Proberen doen ze niet eens echt. Schoppen wel en loze berichten met halve waarheden de wereld in sturen, scoort goed in de media bij Hart van Nederland of op face-book. Ondertussen wel een groot deel van het budget in Prime-time reclame boodschappen stoppen, terwijl dit geld goed gebruikt kan worden voor de ontwikkeling en validatie van proefdiervrije alternatieven. Daar zou ook de PvdD wel harder aan kunnen trekken, maar die zijn bezig in de media met scoren op zwijntjes in de sloot. Dierenbescherming ??
@Herbie: breek me de bek niet open over de Dierenbescherming.
PvdD heeft nauwelijks of geen kader. Dat is een tweemansbob. Herstel: tweevrouwsbob.
Waarom toch steeds die negativiteit, Barend? Ik lees alleen maar negatieve commentaren van je. Wat doe je zelf dat zo goed is??
Overigens klopt het niet wat je schrijft. Proefdiervrij laat het initiatief niet aan derden over, maar doet zelfonderzoek. Dit artikel niet gelezen? https://www.animalstoday.nl/proefdiervrij-innovatief-onderzoek-kanker/
@Maranke: ja meid, kritische zin is in de dierenbeweging onderontwikkeld. Ik weid er maar verder niet over uit. Verder veel succes met flyeren en plakken.
@Barend: eehhmm… Flyeren en plakken? Waar maak je uit op dat ik aan flyeren en plakken doe? Ik wijs alleen maar op het feit dat wat jij schrijft niet klopt en dat Proefdiervrij wel degelijk zelf onderzoek naar alternatieven doet. Verder geef je geen antwoord op mijn vraag: wat doe je zelf dat zo goed is?
@Maranke: Proefdiervrij maakt geen eind aan dierproeven. Ze zou niet weten hoe. De afgelopen honderd jaar niet, en naar te vrezen valt: ook de komende honderd jaar niet.