De huidige aanpak om de eikenprocessierups terug te dringen is niet zinvol. Dat zegt Vogelbescherming Nederland in een oproep aan gemeenten om geen gif of stofzuigers in te zetten, maar biodiversiteit. Want met de juiste aanpak komen de natuurlijke vijanden van de inmiddels gehate eikenprocessierups vanzelf.
Hoe meer een natuurlijk ecosysteem uit balans is des te groter is de kans op een plaag. Soorten die zich kunnen ontwikkelen zonder natuurlijke vijanden zullen dat ook doen en bij de eikenprocessierups zelfs massaal. Veel gemeenten zuigen de nesten met rupsen uit de bomen of gebruiken zelfs gif, wat ook weer een gevaar oplevert voor andere dieren. Deze aanpak kost veel geld en menskracht en laat bovendien de meeste rupsen ongemoeid, want niet iedere boom wordt ‘schoongemaakt’. De rupsen met hun gevreesde brandharen zullen dan ook blijven terugkeren.
Brief aan gemeente
Boze stemmen roepen al om het kappen van alle eiken, wat slechts denken is op de korte termijn en waarmee we onze biodiversiteit nog verder terugschroeven. De Vogelbescherming vraagt daarom via een brief (download) bij de gemeente aan te dringen op meer natuurlijke vijanden voor de eikenprocessierups:
“Door te investeren in de natuurlijke vijanden, zoals het ophangen van nestkasten voor koolmezen en het planten van inheemse struiken voor insecten, ontstaat er een gezond ecosysteem, waarbij eikenprocessierupsen niet de overhand krijgen. Door nu te investeren in biodiversiteit zal de komende jaren de overlast minder worden.”
Inheemse planten en struiken al kamperfoelie, klaver en dovenetel lokken naast insecten ook vogels en vleermuizen, die zich weer tegoed doen aan de eikenprocessierups en niet te vergeten de volwassen eikenprocessievlinder.
Ook het maaibeleid van gemeenten moet aangepast worden, waarbij vooral bermen langer met rust gelaten moeten worden en de begroeiing bijdraagt aan meer biodiversiteit binnen de bebouwde kom en daarbuiten. Volgens de Vogelbescherming is het in Wapenveld op natuurlijke manier gelukt om de eikenprocessierups met 85 procent terug te dringen.
–
- Download de brief aan de gemeente hier (.docx)
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel