Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er wel vier soorten giraffen zijn, in plaats van maar één, wat tot op heden werd gedacht. Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar genetisch materiaal van giraffen en beweren nu duidelijk genetische verschillen tussen dieren in vier populaties te hebben gezien.
Op de ‘rode lijst’ van bedreigde diersoorten van de IUCN staat de giraf niet aangeduid als bedreigde diersoort, maar heel erg goed gaat het zeker niet met deze dieren. De laatste vijftien jaar is de populatie giraffen wereldwijd afgenomen met naar schatting 140- tot 90.000 dieren. Met name met de noordelijke giraf en de Somalische giraf gaat het slecht.
Nieuwe soorten?
De giraf komt verspreid over heel Afrika voor en wordt ingedeeld in negen ondersoorten. Onderzoekers, die genetisch materiaal van giraffen hebben verzameld en bestudeerd, beweren nu duidelijk genetische verschillen tussen dieren in vier populaties te hebben gezien. De wetenschappers publiceren hun onderzoek in het tijdschrift Current Biology. Volgens de onderzoekers is er tot nu toe niet extreem veel onderzoek gedaan naar giraffen. Meestal worden dieren zoals de olifant en de leeuw bestudeerd, de giraf kreeg niet buitensporig veel onderzoeksaandacht. Tot nu toe dus.
Girafexpert
Analyse van de nucleaire genen van de dieren lieten zien dat deze in de verschillende groepen totaal anders waren dan bij andere populaties. Het mitochondriaal DNA – het DNA dat van moeder op kind wordt doorgegeven – verschilt net zoveel tussen giraffenpopulaties, als bijvoorbeeld de genen van de ijsbeer en de bruine beer van elkaar verschillen. Girafexpert John Doherty, zelf betrokken bij de studie, noemt het onderzoek waardevol maar waarschuwt geen voorbarige conclusies te trekken. De bevindingen zijn, hoe veelbelovend ook, nog niet definitief te noemen.
Bron: National Geographic ©PiepVandaag.nl