In een historische stemming heeft Italië het beschermen van de natuur onderdeel van zijn grondwet gemaakt. De wetswijziging stelt de staat verplicht ecosystemen en biodiversiteit te beschermen voor toekomstige generaties.
Italië staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid, maar milieuactivisten waarschuwen al langer dat er te weinig wordt gedaan om de iconische lagune van Venetië of de mediterrane kustlijn te beschermen. 8 februari is echter een stap in de goede richting gezet: het Italiaanse parlement keurde een historische grondwetswijziging goed. De wijziging verplicht de staat om ecosystemen en biodiversiteit te beschermen en te behouden voor de toekomstige generaties. Daarnaast mag het bedrijfsleven geen negatieve invloed meer hebben op de natuur en het klimaat. De gezondheid van de natuur mag volgens Italië niet langer lijden onder de economie.
En ook de bescherming van dieren wordt in de wetswijziging erkend. Italië behoort nu tot een van de vijf landen die dieren volledige rechten geeft. “Dankzij deze hervorming krijgen Italiaanse burgers, organisaties en vrijwilligers meer middelen en mogelijkheden om dierenrechten te promoten en te beschermen,” zei Gianluca Felicetti, voorzitter van de Italiaanse dierenrechtenorganisatie LAV.
https://twitter.com/GreenPortal4/status/1494669983145766919
Historische dag
De opname van de natuur en dieren in de Italiaanse grondwet wordt door zowel politici als activisten geprezen en gevierd als belangrijk voor de toekomst van het land. In een historische verklaring zei minister van Ecologische Transitie Roberto Cingolani het volgende:
“Ik denk dat het een historische dag is. Het is terecht dat de bescherming van het milieu, de biodiversiteit en de ecosystemen een fundamentele waarde van onze Republiek wordt. Het is een essentiële stap voor de ecologische transitie.”
Cingolani benadrukt het belang van de acties van vandaag op de wereld van morgen. Ook Virginijus Sinkevičius, Europees commissaris voor milieu, noemde de grondwetswijziging op Twitter een “grote stap” en feliciteerde het land met het nemen van deze beslissing.
Wetgeving
Op de dag van de stemming zei Donatella Bianchi, president van WWF Italië:
“Eindelijk wordt milieubescherming een fundamenteel onderdeel van de Republiek. Toekomstige wetgeving moet voldoen aan deze waarde en bestaande wetgeving moet worden aangepast.”
Ze voegt eraan toe dat dit een belangrijke eerste stap is ervoor te zorgen dat het Italiaanse rechtssysteem en de wetgeving en doelen op Europees en internationaal niveau overeenkomen. Hoewel de Italiaanse grondwet algemene principes en waarden bevat, komen deze in praktijk niet altijd overeen met de nationale wetgeving. Toch is het een historische ontwikkeling; in Nederland is milieu- en natuurbescherming niet expliciet opgenomen in de grondwet.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma