Het Wereld Natuur Fonds (WNF) roept de Nieuw-Zeelandse regering op om zich eindelijk serieus in te zetten voor de bescherming van de zeldzaamste dolfijn ter wereld: de Maui. Momenteel leven er nog maar 55 Maui’s in de wateren ten westen van Nieuw-Zeeland. Als de regering niet snel meer maatregelen neemt, is de kans groot dat de kleine dolfijn zal uitsterven.

maui dolfijn
Foto: Transcend.ws

De Maui is te herkennen aan de afgeronde rugvin en een opvallende zwarte tekening op zijn bovenlijf. In de jaren zeventig leefden er nog zo’n 1500 Maui’s. Dat aantal is gekelderd door grootschalige visserij met visnetten waarin de dolfijnen verstrikt raken en verdrinken. Bij de laatste telling in maart 2012 kwamen er nog maar 55 Maui’s in de wateren voor.

De Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) waarschuwde in 2012 en 2013 al dat het risico toeneemt dat de Maui’s binnen afzienbare termijn kan uitsterven als zij niet beter worden beschermd. Volgens wetenschappers sterft meer dan 95 procent van dolfijnen als gevolgen van visnetten.

Actie
De Nieuw-Zeelandse regering heeft in 2012 in enkele kustgebieden visserij met netten verboden. De omvang van die beschermde gebieden is echter te klein. Op andere plekken waar de Maui voorkomt, mag nog steeds met de fijnmazige netten worden gevist, waardoor het aantal Maui dolfijnen in alarmerend tempo blijft afnemen.

Het WNF wil daarom dat de regering zo snel mogelijk het volledige leefgebied van de dolfijnen beschermt. Vissen met (sleep)netten moet hier dus worden verboden. Om de zeldzaamste dolfijn ter wereld te redden is ook samenwerking met vissers nodig. De overheid moet hen ondersteunen bij het nemen van maatregelen om dolfijnvriendelijker te vissen.

Handtekening
De WNF-afdeling in Nieuw-Zeeland is de online petitie Last 55 begonnen om de Nieuw-Zeelandse regering aan te sporen maatregelen te nemen om de Maui dolfijn voor uitsterven te behoeden.

Teken de petitie

Persbericht WNF.nl