Wat een eenzijdig NPO programma van Brandpunt (Uitzending van 29 november: Waarom zou je een vechtmachine als huisdier willen?)! Maar goed, dat schijnt helaas normaal te zijn tegenwoordig. Feiten doen er niet meer toe blijkbaar. Er is op social media al genoeg gezegd en geschreven over hoe fout de reportage van Brandpunt was, inclusief bijbehorende cijfers, dus daar ga ik het ook niet nog eens over hebben.

pitbull brandpunt
Pitbullachtige hond | Foto: Julie Carner / Facebook

Dierenbescherming maakt juiste punt
De enige die tot nu toe een zinvolle opmerking heeft gemaakt is de Dierenbescherming! Alles en iedereen buitelt over elkaar heen om het te hebben over hoog risico honden en pitbull-achtigen, met als enige doel iedereen uiteindelijk dwingen om allemaal hetzelfde te gaan doen. Zie mijn vorige columns. (Steeds meer bijtincidenten door tokkies en staffords, Gelukkig weer een kind gebeten en Gelukkig weer een kind gebeten deel II: De snoeiharde feiten ) Dit heeft niets maar dan ook niets met dierenwelzijn te maken. Hier zit een fors verdienmodel achter bij betreffende organisaties en bedrijven. Blijkbaar is er bij sommigen behoefte aan een maatschappij waarin vrouwlief ’s morgens de Heidewachtel met muilkorf uitlaat, terwijl manlief op zijn fiets met accu, zijwieltjes en geel valhelmpje naar zijn werk fietst.

De Dierenbescherming maakt het juiste punt. Namelijk niet het ras verbieden, maar de fokkerij reguleren. Wat heeft het in godsnaam voor zin om over houderschap onder voorwaarden te praten als je de kraan van foute fok wijd open laat staan? O ja, geld verdienen dat was ik even vergeten.

Oplossing ligt bij de fokkerij!
Men heeft het over erfelijkheid die het probleem geeft. Oké, laten we hier eens in meegaan. Als we iets erin gefokt krijgen, kunnen we het er ook uit fokken. Voorbeeld, de Wolfhond! Wolfhonden vind je in een aantal verschillende rassen. Een hoop heeft raseigenschappen die je toe kunt bedelen aan de wolf die er recent is ingekruist. Maar er zijn ook wolfhonden die geen wolfhonden zijn, maar wel als twee druppels water lijken op wolven, zonder het bijbehorende gedrag. De mensen die een voorkeur hebben voor een hond die op een wolf lijkt, maar qua gedrag een dier zoeken wat voldoet aan de gemiddelde eigenschappen van onze huishonden kan die keuze dus maken.

En ook in de wereld van de powerbreeds wordt er zowel in binnen- als buitenland gefokt op uiterlijke kenmerken, zonder de raseigenschappen die risico’s geven. En daar zit de winst!

De oplossing deel 1
Willen we dit probleem oplossen dan moeten we een aantal dingen doen:

  1. Raseigenschappen erkennen, maar niet toestaan dat men daarin doorslaat. Ben je een dromerig millenial typje of heb je nooit begrepen wat verantwoordelijkheid is? Begin dan niet aan een Herder, Kangal, Akita of Stafford en aanverwanten. Bij Bart Smit is dan keus genoeg, als je binnen komt eerste schap rechts..
  2. Pak de fokkerij aan! De broodfok, de handel, de foute types, de vechthondenwereld, alles en iedereen heeft vrij spel en dan gaan we dit niet oplossen met een houderschapsbewijs! Zie je het voor je? Een grote foute drugsdealende en vrouwenmishandelende agressieve crimineel, die op de hondenschool gaat staan clickeren tijdens een cursus houderschapsbewijs. Hou nou toch op zeg!2a. Er is al lang, op honderdduizend manieren, aangetoond dat rassen verbieden geen zin heeft, dus stop met dat gedram om iets wat bewezen niet effectief is!
  3. De fokkerij reguleren en handhaven is vele malen makkelijker dan de handhaving van een houderschapsbewijs. Want men praat over eigenschapen, maar de handhaving zal dan gebaseerd zijn op uiterlijk. Hoe doen we dat met bijv de kruising Boxer / Labrador? Want die lijkt op…
  4. Er zijn voldoende verantwoordelijke fokkers en eigenaren die inmiddels de kennis en vooral de ervaring hebben om een goed fokbeleid te voeren. Luister naar ze en doe niet net alsof het allemaal domme agressieve mensen zijn!!!
  5. Opvoeding en training spelen bij ieder ras een rol. Een sterk ras hoort bij een persoonlijkheid die het leuk vindt om te trainen te investeren en kennis op te doen, het is een way of life en die zul je waar moeten maken. Zoek een trainingscentrum die bij je past en ga ervoor!
  6. O ja, pak de broodfokkerij aan!!!!!!
pitbull brandpunt
Pitbullachtige hond |Foto: Julie Carner / Facebook


Oplossing Deel 2: (Rechtvaardigheid)
Stel eigenaren van honden die schade veroorzaakt hebben simpelweg aansprakelijk in combinatie met een forse boete. Ik pleit al veel langer voor het straffen van de eigenaar i.p.v. de honden. De verantwoordelijkheid ligt bij eigenaren, niet bij de honden en niet bij de rassen!!

Als we de eigenaar, die hun hond niet onder controle hebben, aanpakken met forse boetes, dan blijven alle mensen en alle honden van alle rassen die hun dier wel onder controle hebben buiten schot en dat heet rechtvaardigheid!!

Daarnaast, als je weet dat wanneer jouw hond schade toebrengt en je loopt het risico op een paar duizend euro boete, dan motiveert dat wel om te zorgen dat je hond goed opgevoed is en dat je er verantwoordelijk mee omgaat. Dat je bijvoorbeeld weet wat met jouw hond wel of niet kan. Op die manier kunnen we ook wegblijven bij inbeslagnames en testen.

Bij de boete hoort dan 1) muilkorf plicht (is directe veiligheid van de maatschappij) en 2) verplichting tot training. En laat iemand dan nog de vrijheid om een trainingscentrum te kiezen waar hij/zij zich prettig bij voelt. Het betreffende trainingscentrum zal namelijk waar moeten maken dat zij de klant en zijn/haar hond kunnen helpen om problemen te voorkomen. Want het betreffende trainingscentrum beslist dan namelijk wanneer de muilkorfplicht vervalt en communiceert dit met de wijkagent. Politie en/of gemeente gaan echt niet meer doorverwijzen/accepteren als blijkt dat er geen resultaten geboekt worden op een hondenschool. Op deze manier reguleert het veld zichzelf en de verantwoordelijkheid ligt niet meer bij de hond of het ras maar waar hij hoort, namelijk bij de eigenaar van de hond en bij het trainingscentrum!

Zo. Probleem opgelost, dit was Brandpunt. Goedenavond!

©PiepVandaag.nl Bert van Straten, oprichter en eigenaar van Pack Leader