Verkeer en wild, het blijft een slechte combinatie die veel levens kost. Jaarlijks vinden tussen de 1500 en 2000 dieren de dood door aanrijdingen. Natuurmonumenten voerde sinds vorig jaar een proef uit om de dieren te beschermen en die lijkt te werken.

bermen
© Jeroen Mentens, Vilda natuurfotografen

Vooral in provincies waar veel wild leeft, zoals Gelderland, vallen veel slachtoffers langs verkeerswegen. Daarom deed Natuurmonumenten juist hier een proef om dieren te behoeden voor een dodelijke confrontatie met het langsrijdende autoverkeer.

Alerter door bermen
Brede en open bermen zorgen ervoor dat het wild een moment stilstaat en niet direct de weg oprent. De ruimte maakt dat zij de weg beter overzien en alerter worden. Voor automobilisten geldt, dat de open, brede bermen voor een beter zicht zorgen. Bestuurders kunnen beter zien of er een dier aankomt en zijn minder verrast. Ze kunnen eerder remmen en hebben meer kans een dier op tijd te ontwijken.

Natuurbeheerders zoals Natuurmonumenten zoeken al tijden naar oplossingen om aanrijdingen tussen mens en dier te voorkomen. Deze methode lijkt te werken. De proef heeft tot nu toe goede resultaten opgeleverd. Sinds de proef is gestart in Gelderland, zijn er vrijwel geen ongelukken meer geweest met wild. Sinds de maatregel zijn er twee zwijnen en een ree verkeersslachtoffer geworden. Testgebieden zijn de Peeskesweg in het Bergherbos en de Dansbergweg in de Leuvenumse bossen (Veluwe). Langs de eerstgenoemde Peeskesweg werden tussen 2010 en 2014 nog zestien reeën aangereden (er leven hier geen herten en zwijnen.) Langs de Sandbergweg werden de laatste drie jaar dertien zwijnen, twaalf reeën en elf edelherten aangereden.

Voorkomen
Helemaal voorkomen kun je aanrijdingen met wild waarschijnlijk nooit, maar deze maatregel succes te hebben. Reden voor Natuurmonumenten om de proef uit te breiden en op meerdere plekken waar drukke wegen zijn en veel wild leeft, de bermen te maaien en het struikgewas te kappen. Natuurmonumenten zal andere wegbeheerders, zoals gemeenten en provincie, aansporen waar mogelijk dezelfde maatregelen te nemen.

Bron: Natuurmonumenten ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema