De eilanden voor de kust van Bangladesh en India zijn komen onder water te staan. Door erosie en en het stijgende zeeniveau moeten de bewoners noodgedwongen hun huizen verlaten.

bengaalse eilanden

Leerkracht Nurul Hashem heeft zijn geliefde eiland Kutubdia moeten verlaten wegens het dreigende zeewater. Zijn huis staat inmiddels een meter onder water. Hashem woont nu in een hut op het strand. En zo zijn er vele mensen op de Bengaalse eilandjes. Maar de lokale regering wil de vluchtelingen van Kutubdia weg hebben, zodat er een luchthaven en hotels kunnen worden gebouwd.

Kutubdia is één van vele eilanden voor de kust van Bangladesh en India, die bedreigd worden door de snelle stijging van het zeeniveau, veroorzaakt door klimaatverandering. De afgelopen 20 jaar is het eiland voor de helft gekrompen tot ongeveer honderd vierkante kilometer. Sinds 1991 zijn zes vissersdorpen onder water komen te staan en zijn ongeveer 40.000 mensen moeten vluchten. “Het zeewater stijgt iedere dag”, zegt Hashem, die zichzelf een klimaatvluchteling noemt. “We zijn alles kwijt. De klimaatverandering maakt duizenden mensen dakloos.”

De lokale bevolking is band voor de zee. “Hij komt steeds dichter bij onze huizen. We zijn bang wanneer we slapen. Volgend jaar kan dit dorp niet meer bestaan,” verklaart bewoner Mohamed Rashed

 

Op Kutubdia wonen nog zo’n 80.000 mensen, maar ook zij zullen gauw hun spullen moeten pakken en vertrekken.  Aan het huidige tempo van erosie zou Kutubdia binnen dertig jaar helemaal in de oceaan gezonken zijn. En zo zijn er nog tientallen eilanden in de buurt van Kutubdia. Bij elkaar geteld gaat het om zo’n vier miljoen mensen, die geëvacueerd moeten worden. Lohachara werd in december 2006 het eerste eiland dat door de stijging van het zeeniveau onbewoond werd.

Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor