Belize heeft aangekondigd dat het alle plastic producten voor eenmalig gebruik, zoals boodschappentassen, gebruiksvoorwerpen en rietjes, vanaf 22 april 2019 – Earth Day – geleidelijk gaat afbouwen. Het voorstel volgt kort op het al even ambitieuze moratorium op offshore olie-exploratie, waartoe in december 2017 werd besloten.

Belize
Foto: Capt’ Gorgeous/flickr

Terwijl de Nederlandse regering twijfelachtig inzet op statiegeldheffing voor petflesjes en blikjes, waarbij de industrie eerst nog een aantal jaar de tijd krijgt om het plastic-afvalprobleem zelf op te lossen, durven andere landen ferme stappen te zetten in de strijd tegen het plastic. In Groot-Brittannië ligt een stevig statiegeldplan op tafel met als doel om het dit jaar nog in te voeren, geïnspireerd door Noorwegen, waar maar liefst 95 procent van alle plastic wordt gerecycled. Recent werd in het VK ook al een verbod op plastic rietjes afgekondigd.

Alternatieven
In steeds meer landen komt een ban op gratis plastic tasjes en verpakkingsmaterialen worden vaker van afbreekbare stoffen gemaakt. Het plan van Belize op het afbouwen van plastic producten voor eenmalig gebruik past in die lijn, waarbij Belize er trots op is vooraan te lopen in bescherming van de oceaan. Janelle Chanona, vicepresident van Oceana, die de campagne leidde tegen olieboringen in het Belize Barrier Reef zegt over het verbod:

“Verschillende Belizaanse bedrijven hebben al innovatieve en betaalbare alternatieven gelanceerd voor meerdere van de af te schaffen plastic producten.”

Belize
Plastic valt uiteen in kleinere niet afbreekbare deeltjes | Foto: Plastic Soup Foundation

Boete
Er zijn ongeveer 40 andere landen die kunststoffen voor eenmalig gebruik hebben verboden of afgebouwd, meestal als het gaat om boodschappentassen. Frankrijk verbood plastic bekers en borden in 2016. Het Verenigd Koninkrijk heeft, net als Nederland, een toeslag ingevoerd voor het kopen van plastic zakken tijdens het winkelen, terwijl Kenia zo ver is gegaan om gebruikers van plastic zakken te bestraffen met boetes tot wel 40.000 dollar, of een gevangenisstraf van vier jaar. Taiwan heeft een afbouw van plastic drinkrietjes aangekondigd, met als doel een algemeen verbod in 2030. Veel Latijns-Amerikaanse landen zijn ook op de goede weg. Zo verbood Costa Rica recent ook alle wegwerplastics.

Belize
Plastic rietjes zijn overbodig en zeer schadelijk voor milieu, dieren en mensen | Foto: publiek domein

Circulaire economie
Het gevaar van plastic, vooral voor het leven in zee, is overweldigend en gruwelijk. Een rapport van de Ellen MacArthur Foundation voorspelt dat de hoeveelheid plastic in onze oceanen tegen 2050 opweegt tegen de vissen die erin leven. Een andere recente studie wees uit dat – wanneer er geen radicale gedragsverandering plaatsvindt – de hoeveelheid niet biologisch afbreekbaar plastic in onze oceanen tussen 2015 en 2025 zal verdrievoudigen. Toewerken naar een circulaire economie is de enige oplossing, waarbij ieder afvalproduct weer wordt gebruikt als grondstof voor iets nieuws.

Bron: MIC ©AnimalsToday.nl Bart van Riel