Katten dienen regelmatig te worden ontwormd. Vaak wordt dit gedaan tijdens de periodieke check-up door de dierenarts. Maar je kunt het ook zelf doen. In dit artikel beschrijven we waarom het belangrijk is om je kat regelmatig te ontwormen en hoe je dat het beste kunt doen.
Waarom ontwormen?
De allerbelangrijkste reden is natuurlijk de gezondheid van je kat. Indien je kat een wormbesmetting heeft, kan hij vervelende klachten krijgen. Zo kan je kat bijvoorbeeld diarree krijgen of gaan overgeven. Het dier kan daardoor sterk vermageren of zelfs uitdrogen. Verder kan een kat problemen krijgen aan zijn ogen of organen.
Een andere belangrijke reden om je kat te ontwormen is ter bescherming van jezelf en je eventuele kinderen. Veel wormsoorten kunnen worden overgedragen op mensen. Sommige katten doen hun behoefte in zandbakken, waar veel kinderen spelen. In de ontlasting van de kat kunnen wormen zitten en wanneer kinderen hiermee in aanraking komen, kunnen ook zij worden besmet.
Wat is een worminfectie?
Wanneer er kleine wormpjes leven in het lichaam van een dier, wordt er gesproken over een worminfectie. Afhankelijk van het soort worm leven deze in de meeste gevallen in de darmen, maar ze komen ook voor in de lever of het hart. Met name hartwormen kunnen zeer gevaarlijk zijn voor je kat, hoewel deze vooral voorkomen in warmere landen.
Soorten wormen
Wormen zijn er in verschillende soorten en maten. De een is schadelijker dan de ander, maar te allen tijde geldt dat het beter is om ze te voorkomen.
De meest voorkomende wormen bij katten zijn spoelwormen en lintwormen. Spoelwormen komen vooral veel voor bij kittens en kunnen worden overgedragen via de moedermelk. Je kunt spoelworm herkennen aan dunne slierten in de ontlasting van het kleine katje. Ze lijken een beetje op een elastiekje. Lintwormen leven in de darmen en worden steeds langer naarmate ze langer in het lichaam zitten. In de ontlasting van de kat kan je kleine stukjes worm zien zitten, die de vorm hebben van rijstekorrels.
Verder zijn er nog de hartworm, haakworm en zweepworm, die minder vaak voorkomen.
Symptomen
Ondanks dat de wormen erg schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de kat, zijn er niet altijd duidelijke symptomen waar te nemen. Het is daarom van belang je kat regelmatig te ontwormen. Ook is het mogelijk de ontlasting van je kat te laten onderzoeken door de dierenarts. Wanneer de kat een zwaardere wormbesmetting heeft, zullen er wel klinische klachten zijn, zoals braken en diarree. Ook kan een slechte vachtconditie of het verlies van gewicht wijzen op een worminfectie.
Wanneer de wormen zichtbaar zijn, is de infectie vaak al in een vergevorderd stadium. Er kunnen dus wormen in de ontlasting zitten, of je ziet kleine beestjes rond de anus van je kat. In dat geval dien je direct de dierenarts te raadplegen en een ontwormingskuur te starten.
Binnenkatten
Niet alleen katten die buiten komen kunnen worden besmet met een worminfectie; ook binnenkatten kunnen worden geïnfecteerd. Mensen kunnen bijvoorbeeld drager zijn, doordat ze van buiten onder de schoenzolen eitjes mee naar binnen nemen. Deze kunnen in aanraking komen met de kat, waardoor deze ook wordt besmet. Ook binnenkatten dienen dus preventief een ontwormingskuur te krijgen, zij het minder frequent dan katten die buiten komen.
Hoe vaak ontwormen?
Het ontwormen van je kat moet je regelmatig doen. De frequentie is afhankelijk van de leeftijd van het dier en of je huisdier buiten komt. Een kitten wordt vaker ontwormd dan een volwassen kat. Je kunt het volgende schema aanhouden:
- 4 weken oud
- 6 weken oud
- 8 weken oud
- 4 maanden oud
- 6 maanden oud
- Vervolgens eens in de 3 maanden
Volwassen katten dienen volgens onderstaand schema, dat is opgesteld door European Scientific Counsil Companion Animal Parasites, ontwormd te worden:
Wanneer je na één keer ontwormen (restanten van) wormen in de ontlasting vindt, dien je de ontwormingskuur 3 weken later nog eens te herhalen. De larven die nog niet uitgekomen waren zijn dan ontwikkeld en zullen door de herhaling alsnog worden gedood.
Dit advies is opgesteld door (Europese) overheden, dierenartsen en voeders.
Hoe ontwormen?
Er zijn verschillende manieren om je kat te ontwormen: met een tablet, via druppels in de nek, via een drankje of een injectie. Bespreek met je dierenarts wat de beste manier van ontwormen is voor jouw kat.
Heb je vragen of twijfels? Bespreek deze altijd met je dierenarts. Hij of zij kan je deskundig advies geven.
Bronnen: Dierenkliniek Wilhelminapark, Sterkliniek Dierenartsen Utrecht ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor