De beheerder van landgoed Den Treek-Henschoten bij Leusden (UT) wil een wolf met 5 jongen laten afschieten. Dat meldt AD, in reactie op een confrontatie afgelopen weekend tussen een hond en een wolf in het natuurgebied. Een aangelijnd* hondje zou zijn gegrepen door een wolf en meegesleurd. Van de hond ontbreekt ieder spoor, dus of het dier is gedood blijft onzeker.
Vermoedelijk is de wolf vooral een goede moeder geweest, die er alles aan deed om haar jongen te beschermen. Dat er een wolf op het particuliere landgoed Den Treek-Henschoten rondloopt was bekend. In het Paasweekend is een aantal schapen het slachtoffer geworden van een aanval, zeer waarschijnlijk door een wolf. Ook hebben wandelaars de wolf zien lopen, vertelt iemand aan AnimalsToday:
“We waren aan het wandelen en hij stak opeens voor ons het pad over. Groot en indrukwekkend. Maar hij was ook zo weer weg.”
Door landgoed Den Treek-Henschoten lopen diverse ruiterpaden. AD schrijft dat er vorige week ook een confrontatie was tussen een ruiter te paard en de wolf:
“Na ongeveer tien minuten kwam er opeens een wolf achter m’n paard aan. Moos schrok en sloeg direct op hol. Normaal kan ik hem snel weer in het gareel krijgen, maar dat lukte niet. Hij rende in volle galop ongeveer twee kilometer door. (…) De wolf zit er al wat langer, maar je ziet dat het gedrag is veranderd de laatste tijd. Mogelijk heeft de wolf een nest jongen. Dat zou kunnen verklaren dat ze onrustiger zijn. Voorlopig ga ik zelf niet meer alleen het bos in.”
Ontheffing aangevraagd
Beheerder Wilbert Nijlant van Den Treek-Henschoten heeft tegenover AD toegegeven dat de wolf vijf jongen heeft. Ook zegt hij ontheffing aangevraagd te hebben voor afschot van de dieren. Nijlant heeft eerder gewaarschuwd dat er een wolf op het landgoed rondliep, wat door de waarnemingen van wandelaars en recreanten is bevestigd.
.
Den Treek-Henschoten
Hoewel het een vrij groot landgoed betreft van 2200 hectare, is er aan de westzijde een drukke weg (N227) richting Maarn. Aangrenzend ligt militair oefenterrein Leusderheide. Langs de drukke weg staan plukjes woningen en delen zijn afgesloten met hekken en een diepe geul om te voorkomen dat wild kan oversteken. Er is een ecoduct, te zien op onderstaande foto.
Ten noorden van het bosgebied ligt de A28, ten oosten vind je landbouw en veeteelt. Door de geografische ligging blijft de wolf vermoedelijk als vanzelf binnen het landgoed, waar bos en hei elkaar afwisselen en veel natuurontwikkeling heeft plaatsgevonden. Er is echter ook veel recreatie, waardoor een confrontatie met een alerte moederwolf niet vreemd is.
Iedere moeder beschermt haar kinderen
Een wolf afschieten mag niet zomaar, want het is een beschermde diersoort. Het is ook een dier dat tot de verbeelding spreekt en makkelijk misbruikt kan worden om politiek te bedrijven. Terwijl we veel beter kunnen leren van ontmoetingen met wolven, vindt Karen Soeters van House of Animals:
“Als de confrontatie van afgelopen weekend de dood van een hondje tot gevolg heeft gehad is dat echt heel verdrietig en natuurlijk leef ik oprecht mee met de eigenaar. Alleen is de vraag of nu afschieten een roep wordt om altijd te gaan schieten. Los van dat het niet mag heeft afschot aangetoond geen zin. Je weet nooit wanneer de volgende wolf het landgoed betreedt. En nu duidelijk is dat het een moeder betreft met jongen kunnen we haar gedrag prima verklaren. Iedere goede moeder beschermt haar kinderen.”
Van nature zijn wolven mensenschuw, maar wanneer mensen wolven lokken met voedsel of een wolvin jongen heeft kan er een confrontatie volgen die minder goed afloopt. Provincie Utrecht en gemeenten waarschuwen inmiddels uitgebreid om honden aan de lijn te houden in natuurgebieden. Dit is overigens altijd verplicht, tenzij anders vermeld.
*Over het aangelijnd zijn van de hond bestaan twee lezingen.
Bronen:
- AD
- Provincie Utrecht
- RTV Utrecht
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl BVR
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
7 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Nederland is in feite een stadstaat waar met “geknutsel” natuurgebiedjes aaneen geregen zijn. Daarmee kan de wolf zich door de stadstaat verplaatsen maar blijft altijd in de nabijheid van mensen en van alles uit de mens zijn woonomgeving. Duidelijk dat een wolf hier geen natuurlijk gedrag kan vertonen.
Beste Frans,
Dit is een generalisatie die maar ten dele opgaat. Op de Veluwe leven wolven die daar prima natuurlijk gedrag kunnen vertonen en dat ook doen. Zij jagen op wild en vormen geen enkel ‘probleem’. Ook een wolf die welpen beschermt vertoont ‘natuurlijk gedrag’, het past alleen niet bij de aanwezigheid van mensen. Bangmakerij lost niets op en generalisaties over wolven in ons land evenmin.
Met vriendelijke groet,
Redactie AnimalsToday
Wolven horen niet thuis in ons dicht bevolkte land
Beste Wilco,
Dat zien wij anders. Er is genoeg ruimte waar wolven kunnen leven en zelfs kunnen zorgen voor een natuurlijke vorm van wildbeheer. Mensen laten zich erg makkelijk bang maken tegenwoordig en daar wordt van geprofiteerd. Wie bang is kun je manipuleren, dus ‘de grote boze wolf’ moet het ontgelden. Dat heet het roodkapjesyndroom en zo kijken wij beslist niet naar dit prachtige dier. Mensen kunnen best wat minder paniekerig zijn en zich eens verdiepen in de wolf, dan vinden we vanzelf vreedzame manieren om ermee samen te leven in dit land.
Met vriendelijke groet,
Redactie AnimalsToday
Hoor jij er wel thuis dan? Meer dan een dier? En hoezo ons land. Hoe is de oppervlakte van nederland meer van jou dan van een dier? L*l.
Volgens de statistiek leven we in NL met 507 mensen op één vierkante kilometer. Weliswaar verdeeld over drukke en rustige gebieden, maar feitelijk hebben we elk zo’n 2000 m2 aan leefruimte tot onze beschikking ofwel een stukje van 50 x 40 m. per individu . Binnen dit gebied leven nu ook wolven. 10% van de hersenen van een wolf zijn gerelateerd aan geur en geurherkenning. Hiermee bedoeld dat ze aan een geur ook een mate van risico kunnen koppelen. Een wolf ruikt en herkent geuren over afstanden van ongeveer een kilometer. Wolven hebben dus constant de geur van mensen in hun neus hangen en ervaren de mensengeur als ongevaarlijk. Daar komt dan nog de geur bij van de “hapklaren warme maaltijden” die mensen al of niet aangelijnd bij zich hebben. Wolven zijn opportunisten en een loslopende hond die binnen het veilige bereik van een wolf komt, kan worden aangemerkt als prooi.
M.a.w. honden die niet (kort) zijn aangelijnd lopen risico in een gebied waar zich wolven ophouden.
Beste Lou,
Er is in deze kwestie zeer waarschijnlijk sprake van een moeder die haar kroost beschermt. Dan vormt een hond (die misschien alleen maar nieuwsgierig is) een bedreiging en reageert een wolf net zoals honden: dat wordt een gevecht. Wolven lopen niet rond met de blik op het verscheuren van honden van wandelaars, die hoe dan ook nooit een hond los mogen laten lopen in een natuurgebied. En een wolf kan mensengeur prima als ongevaarlijk beschouwen, tot ze het tegendeel ervaren, want ze leren net als honden. Dan zal diezelfde geur een heel andere associatie oproepen, al dan niet met terugtrekkend of juist aanvallend gedrag. Al de zogenaamd vaststaande zekerheden hebben diverse variabelen, want wolven leren en passen zich goed aan. In die zin zijn het opportunisten, net als wij mensen.
Met vriendelijke groet,
Redactie AnimalsToday