De technologie van onbemande vliegtuigen, drones, ontwikkelt zich gelukkig niet alleen voor militaire toepassingen in oorlogsgebieden. Zo worden drones inmiddels gebruikt om stropers in Afrika te lokaliseren, maar ook om natuurdocumentaires te maken met beelden zoals we ze niet eerder zagen. Dat blijkt ook maar weer uit de onderstaande video, gemaakt in Noorwegen door Viggo Lorentson.

noorwegen
Screenshot orka’s

Wanneer de camera boven het landschap zweeft, of in dit geval boven het water van het Kaldfjord, neem je dingen waar die je op mensenhoogte niet ziet. In de buurt van Walviseiland, in het Noors Kvaløya geheten, bleek dat maar weer toen op 8 november een drone prachtige beelden schoot van het besneeuwde landschap en het ijzig koude water.

Vanuit het niets dook opeens een groep orka’s op, die met vloeiende bewegingen het water doorkliefden. Het Kaldfjord staat bekend om zijn rijke aanbod van vissen en krill, en is een geliefde plek voor orka’s om te foerageren. Kort daarna werden ze vergezeld door een groep baleinwalvissen en natuurlijk ook meeuwen en andere watervogels, die allemaal een hapje wilden mee-eten van het rijke voedselaanbod in het fjord.

Noorwegen
Screenshot baleinwalvissen

Het leverde adembenemende beelden op, die zo indrukwekkend zijn dat je eigenlijk geen argumenten meer nodig hebt tegen de walvisjacht. De schoonheid van deze dieren spreekt voor zich, maar helaas zijn de Noren daar nog steeds ongevoelig voor. Samen met IJsland en Japan is het één van de drie landen die zich niets aantrekken van het wereldwijde moratorium op de walvisvangst, zoals in 1986 vastgelegd door de Internationale Walvisvaart Commissie. Vorig jaar alleen al doodde Noorse walvisvaarders 731 dwergvinvissen, het grootste aantal sinds de Noren in 1993 de walvisjacht weer oppakten. Dit aantal wordt nog schrijnender wanneer blijkt dat slechts 3 procent van de Noorse bevolking daadwerkelijk walvisvlees consumeert. Een kleine minderheid krijgt het dus voor elkaar dat een internationaal verdrag wordt geschonden en deze bijzondere zeedieren hun leven nog steeds niet zeker zijn.

Geniet van deze prachtige beelden:

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel