Tientallen kea’s – met uitsterven bedreigde vogels in Nieuw-Zeeland, zijn het slachtoffer geworden van de pesticide 1080 (natriumfluoracetaat). Dit zeer giftige middel wordt door de Nieuw-Zeelandse overheid ingezet om uitheemse knaagdieren, zoals ratten, possums en hermelijnen, uit te roeien.
De kea is een met uitsterven bedreigde vogelsoort, die alleen op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland voorkomt, in de omgeving van Mount Cook. Department of Conservation (DOC) schat dat er nog maar 1000-5000 kea’s over zijn. Het dier is bij de Nieuw-Zeelandse wet beschermd. Voor het doden van een kea staat een straf van 100.000 Nieuw-Zeelandse dollar of zes maanden gevangenisstraf.
Uitheemse diersoorten, die door de mens naar Nieuw-Zeeland zijn gebracht, zijn een gevaar voor inheemse dier- en plantsoorten. Veel van deze diersoorten, zoals bijvoorbeeld de kiwi, hebben geen natuurlijke vijanden en zijn door de introductie van uitheemse roofdieren bijna tot uitsterven gebracht.
Uit documenten van de DOC blijkt dat tussen 2008 en 2015 24 kea’s zijn gestorven door het middel 1080. Uit pathologiegegevens, die zijn vrijgegeven door DOC, blijkt dat de vogels na 1 tot 35 dagen zijn gestorven aan vergiftiging door het middel 1080.
Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor