De World Press Photo Exposition van 2018 maakt goed zichtbaar wat de gevolgen zijn van de conflicten tussen mens en dier. Dieren worden op diverse manieren bedreigd door de mensheid en de manier waarop we leven. Onderwerpen als stroperij, klimaatverandering en de wereldwijde plasticvervuiling worden scherp geïllustreerd in prachtige en aangrijpende foto’s.
Environment
De winnende foto in de categorie ‘environment’ laten zien hoe dieren benadeeld worden door de mens. Deze werd gemaakt voor fotograaf Neil Aldrigde.
Het gaat om een aangrijpende foto van een witte neushoorn, gedrogeerd en geblinddoekt die op het punt staat bevrijd te worden in het Okavango Delta, Botswana. De neushoorn werd overgeplaatst uit Zuid-Afrika om het dier te beschermen tegen stropers. Witte neushoorns worden ernstig bedreigd, omdat de neushoornhoorn in landen als Vietnam en China veelvuldig wordt gebruikt voor medicinale doeleinden. Een kilogram van de hoorn kan een bedrag van tussen de 20.000 en 50.000 euro opleveren. In Zuid-Afrika werden in 2007 13 witte neushoorns gestroopt, in 2014 is dat aantal gestegen tot 1.215 en de stijgende lijn blijft zich voortzetten. Botswana redt nu witte neushoorns uit Zuid-Afrika. Ze worden in opvangcentra gehouden.
Plastic
Winnaar in de categorie ‘environment stories’ is een serie foto’s gemaakt door de Nederlandse fotograaf Kadir van Lohuizen over vuilverwerking. Met indrukwekkende foto’s toont hij hoe vuilnis verwerkt wordt in verschillende delen van de wereld. De foto’s tonen de problematiek rondom het produceren en verwerken van enorme hoeveelheden vuilnis waarmee landen moeten leren omgaan. Nog nooit produceerde de mens zoveel afval. Volgens onderzoek van de World Bank wordt er per dag 3,5 ton aan solide afval geproduceerd, tien keer meer dan een eeuw geleden. Eén van de uitdagingen is omgaan met de enorme overschot aan plastic.
De foto’s zijn tot en met 22 juli 2018 te zien in de Nieuwe Kerk Amsterdam.
©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer