De World Press Photo Exposition van 2017 maakt goed zichtbaar wat de gevolgen zijn van de conflicten tussen mens en dier. Dieren worden op diverse manieren bedreigd door de mensheid en de manier waarop we leven. Onderwerpen als stroperij, klimaatverandering en het vuil dat in de oceanen drijft worden scherp geïllustreerd in prachtige en aangrijpende foto’s.
Natuur
De winnende foto’s in de categorie ‘natuur’ laten zien hoe dieren benadeeld worden door de mens. Winnaar nummer 1 is een aangrijpende foto van een schildpad wiens lichaam volledig omwikkeld is door een groot vissersnet. De schoonheid van de schildpad in zijn natuurlijke omgeving staat in sterk contrast met de verstikkende netten. Schildpadden worden ernstig bedreigd door netten en ander materiaal afkomstig van de visserijsector. Ook vormt consumptie van hun eieren en vlees een bedreiging, net als de vernietiging van hun natuurlijke habitat. En dit is precies de boodschap die de fotograaf met deze foto wil overbrengen. Deze is gemaakt bij de Canarische Eilanden door de Spaanse fotograaf Francis Pérez die gespecialiseerd is in onderwaterfotografie. Deze schildpad heeft geluk gehad, want vlak na het maken van de indrukwekkende foto werd het bevrijd van de netten. Bekijk de ontroerende video:
https://www.youtube.com/watch?v=tlAij7LSu_s&feature=youtu.be
Luipaarden en klimaatverandering
Winnaar nummer 2 toont de gevolgen van het verlies van de natuurlijke habitat van luipaarden in India. Nayan Khanolkar maakte de foto in de nacht, in een buitenwijk van Mumbai, van een luipaard die op zoek is naar voedsel in het straatvuil. Zo’n 35 luipaarden leven in het Sanjay Gandhi National Park. Het feit dat deze dieren steeds minder ruimte hebben om te leven veroorzaakt grote problemen, zoals aanvallen van luipaarden op mensen, en luipaarden die gevangen worden.
De derde winnaar in de categorie ‘natuur’ gaat over de effecten van klimaatveranderingen op diersoorten. Deze foto toont een kleed van monarchvlinders op de grond van het bos in El Rosario Butterfly Sanctuary in Michoacán, Mexico. Ze liggen op een laag sneeuw, vlak na een sneeuwstom die de bergen van Centraal Mexico teisterde begin maart, op het moment dat de vlinders hun migratiereis naar de Verenigde Staten startten, 4.500 kilometers verwijderd van hun leefgebied in Mexico. De foto is gemaakt door de Mexicaanse fotograaf Jaime Rojo. Het is nog onduidelijk wat het effect van deze sneeuwstorm zal zijn op de koloniën. Deze vlindersoort lijdt al onder een verlies van populatie, met een reductie van 90% sinds 1990. Recentelijk was er een herstel te zien, die mogelijk alweer ongedaan is door deze sneeuwstorm.
Panda’s en neushoorns
De World Press Photo Exposition heeft nog meer te bieden. Zo is te zien hoe men in China aan het werk is om de populatie van panda’s te vergroten. Ook is er een dramatische foto te zien van een net gedode neushoorn in Zuid-Afrika. Zijn hoorn is verwijderd, een enorm gat achterlatend op zijn kop. De neushoorn wordt ernstig bedreigd in dit deel van de planeet door de vraag om zijn hoorn in China, gebruikt voor medicinale doeleinden. Deze foto toont één van de meest harde en meedogenloze gezichten van de mensheid.
Deze foto’s tonen niets anders dan de realiteit van de bedreigingen waar veel diersoorten mee te maken hebben. De foto’s zijn tot en met 19 juli 2017 te zien in de Nieuwe Kerk Amsterdam.
©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer