In Londen zijn 33 met uitsterven bedreigde Darwins bekbroeder kikkertjes geboren. Dit project van de London Zoo is een poging om de door een schimmel aangevallen Zuid-Amerikaanse kikkersoort te redden. Bijzonder aan dit kikkertje is dat de soort voor het eerst is beschreven door de beroemde bioloog en natuuronderzoeker Charles Darwin, tijdens zijn reis op de HMS Beagle begin 1800.
![Bedreigde Darwins bekbroeders geboren in Londen](https://afbeeldingen.animalstoday.nl/2025/02/animalstoday-darwins-bekbroeder-screenshot-zsl-zoological-society-of-londonyt-3.jpg)
De Darwins bekbroeder (Rhinoderma darwinii) wordt bedreigd in zijn geboorteland Chili, na de introductie van een chytride schimmel (Batrachochytrium dendrobatidis) in hun oorspronkelijke habitat. Darwins bekbroeders zijn zeer gevoelig voor de schimmel, die een serieuze bedreiging vormt en zelfs kan zorgen dat de gehele soort het niet overleeft. Gelukkig kwamen natuurbeschermers erachter hoe ze de kikkertjes konden helpen. Ze reisden een paar maanden geleden naar het afgelegen eiland Chiloé, voor de kust van Chili, waar ze gezonde kikkers zochten om naar Londen Zoo te brengen voor het project.
![Darwins bekbroeder](https://afbeeldingen.animalstoday.nl/2025/02/animalstoday-rhinoderma-darwinii-foto-mono-andes-flickr-cc-by-sa-2.jpg)
Symbool van hoop
Er werden 52 kikkers – vrij van chytride – gevangen in Chili. Het was niet makkelijk om de kikkers te vinden, met hun kleine formaat en goede camouflage. De kikkers maakten een lange reis van 13.000 kilometer in speciaal ontworpen klimaat gecontroleerde behuizing. Zes uur per boot, vijftien uur via de weg naar de hoofdstad Santiago en via het vliegtuig naar Londen. Curator Amfibieën Ben Tapley van London Zoo:
“Dit is een mijlpaal in ons werk om de Darwins bekbroeder te beschermen tegen de verwoestende gevolgen van de chytride schimmel. Het succesvol grootbrengen van deze kikkers is een krachtig symbool van hoop voor de soort en laat zien wat er bereikt kan worden als natuurbeschermers samenwerken. We wisten dat we aan iets bijzonders begonnen. De klok tikte en we moesten snel handelen als we deze kikkers wilden redden.”
.
![](https://afbeeldingen.animalstoday.nl/2025/02/animalstoday-kikker-met-chytridiomycosis-foto-credit-Forrest-Brem-From-Riders-of-a-Modern-Day-Ark.-Gewin-V.-PLoS-Biology-Vol.-6-No.-1-e24-cc-by-2.5.jpg)
90 procent afname Darwins bekbroeders
Darwins bekbroeder kikkers leven in de Parque Tantauco bossen in het zuiden van Chili. Sinds 2023 worden de kikkertjes bedreigd door de chytride schimmel. Binnen een jaar was er een afname van maar liefst 90 procent van de bekende populaties. De dieren kregen last van chytridiomycose, de meest verwoestende infectieziekte die door de wetenschap is erkend. Er zijn wereldwijd minstens 500 amfibiesoorten die last hebben van deze infectieziekte. Een onderzoeker van de Zoological Society of London (ZSL), Andres Valenzuela-Sanchez:
“Door samen te werken met partners in Chili kunnen we deze kikkers beschermen in hun nieuwe thuis in de London Zoo, zodat deze unieke soort een kans op herstel heeft. Deze kikkers zijn niet alleen van vitaal belang voor de toekomst van hun soort, maar helpen ons ook beter te begrijpen hoe we de chytride schimmel kunnen bestrijden en andere amfibieën wereldwijd kunnen beschermen.”
.
![Bedreigde Darwins bekbroeders geboren in Londen](https://afbeeldingen.animalstoday.nl/2025/02/animalstoday-darwins-bekbroeder-screenshot-zsl-zoological-society-of-londonyt-1.jpg)
Bekbroeders: geboorte via de mond
De 33 Darwins bekbroeders in Londen werden gedragen en door elf van de geredde mannelijke kikkers. De mannetjes wogen minder dan twee gram en waren iets meer dan 3 centimeter lang. Dit broeden door mannetjes onderscheidt Darwins kikker van andere kikkersoorten. Alleen de soort R. rufum doet hetzelfde, maar deze soort is mogelijk al uitgestorven. Nadat de vrouwtjes eitjes hebben gelegd, die zich ontwikkelen tot kikkervisjes, brengt de mannelijke kikker ze naar zijn stemzak zodat ze daar in veiligheid kunnen rijpen. Dit is een unieke manier om hun kleine kikkervisjes te beschermen.
.
Dierentuin van de toekomst
Deze wanhoopsdaad van natuurbeschermers is een laatste poging om deze diersoort te kunnen redden. Zo zijn er natuurlijk nog vele diersoorten die geholpen zouden kunnen worden door instellingen als dierentuinen, omdat er simpelweg geen andere mogelijkheid is. Dat houdt ook de discussie gaande, wat de rol van een dierentuin zou moeten zijn in de huidige maatschappij. Nieuwe opvattingen roepen om hervormingen.
![geboren in Londen](https://afbeeldingen.animalstoday.nl/2025/02/animalstoday-darwins-bekbroeder-screenshot-zsl-zoological-society-of-londonyt-2.jpg)
In plaats van een commerciële organisatie waarbij bezoekers naar de dierentuin gaan voor vermaak en entertainment, zouden moderne dierentuinen zich exclusief moeten richten op het redden van diersoorten die anders definitief verdwijnen. De bezoeker mogen meekijken met dat belangrijke werk en genieten van al die bijzonder wezens. Een ‘dierentuin’ die zonder commerciële dwang soorten redt en voorlichting geeft over de dieren en hun rol in het ecosysteem, hoort bij deze tijd en is ook nog een hard nodig.
.
.
De kikkertjesexpeditie resulteerde in bovenstaande documentaire van Paul Glynn ‘A Leap of Hope’, die vorige week in première ging op YouTube.
Bronnen:
- BBC News
- The Guardian
- Good News Network
- ZSL – Zoological Society of London/YouTube
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl Jane Sauer
Strijd mee tegen dierenleed!
#GNvdD: Bedreigde Darwins bekbroeders geboren in Londen