Op de fiets in Amsterdam word je dagelijks geconfronteerd met reclames. Veel indruk maken ze meestal niet, maar vanochtend werd ik echt aan het denken gezet. ‘Ben jij slim genoeg om bont te dragen?’. Een bleke dame in een zwart-wit vest met bontrandjes keek me koeltjes aan. Ben ik slim genoeg om bont te dragen? De rest van mijn fietstocht naar kantoor kraakten mijn hersenen.
Nog niet eerder had ik iemand horen beweren dat je slim moet zijn om bont te dragen. Waar kwam dit vandaan en vooral, waarom de term ‘slim’? Volgens het online woordenboek van Van Dale is de definitie van ‘slim’ het volgende: “schrander, vindingrijk, scherpzinnig, m.n. in het bedenken van oplossingen, in het raden enz.”. Ben jij schrander/vindingrijk/scherpzinnig genoeg om bont te dragen? En dat bont dragen is dan een oplossing voor iets. Welk probleem zou bont kunnen oplossen?
Voor de hand liggend is dan het idee dat bont een oplossing biedt tegen kou. Maar tijdens de temperaturen onder nul van de afgelopen weken zijn er – volgens mij – niet ineens een hoop mensen zonder bontkraag overleden. Overigens wekt het zwart-witte vest ook niet de indruk dat het hier om bont tegen kou gaat, erg warm ziet het er in ieder geval niet uit.
Goed, temperaturen onder nul zijn dus niet het probleem. Maar wat dan wel? Op de poster wordt een website vermeld, furlab.nl. Daar staat: “Vrijwel iedereen heeft een mening over bont, maar hoe goed die is onderbouwd is niet altijd even helder”. Het tijdelijke FURlab, dat onderdeel uitmaakt van de campagne ‘Ben jij slim genoeg om bont te dragen’, is blijkbaar “een ontmoetingsplek voor informatie, beleving en inspiratie” omtrent bont. Want op straat gaat er geen minuut voorbij zonder dat je tegen bont aanloopt, en de vragen die dat oproept over de herkomst van bont worden in het FURlab blijkbaar beantwoord. “Dichterbij en transparanter kan niet”.
Aha. Het probleem waar het om gaat is dus de kritiek op het dragen van bont vanwege de herkomst. De nare beelden van nertsen, wasbeerhonden, konijnen en vossen in kleine kooitjes, die zich gestoord gedragen en elkaar of zichzelf verwonden van ellende. De wetenschap dat bont daar vandaan komt, vormt een probleem. Dus als je bont wil dragen, moet je slim (schrander/vindingrijk/scherpzinnig) zijn. Want je zal je (als designer of als consument) maar moeten verantwoorden over de afkomst van je modieuze vest.
Ben jij nog niet slim genoeg om bont te dragen? Ga dan snel op bezoek bij FURlab. Daar kun je je laten vertellen “dat bont afkomstig is uit landen waar goede dierenwelzijnsnormen van kracht zijn en worden nageleefd”. Je krijgt de garantie dat “het bont afkomstig is van een nertsenhouderij waar nertsen volgens Nederlandse normen worden gehouden, de hoogste welzijnseisen ter wereld”. En natuurlijk hoef je niet te horen dat de nertsen desondanks in kleine kale draadgazen kooien gehouden mogen worden en na 7 maanden worden vergast en gevild. En dat Nederland onlangs besloten heeft om nertsenhouderijen helemaal te verbieden vanwege de welzijnsproblemen…
Mocht je net als ik niet slim genoeg zijn om jezelf voor de gek te houden en bont te dragen zonder schuldgevoel, dan kun je je aansluiten bij het internationale protest van Stichting Vier Voeters op www.furfree-parade.org. Want wij vinden dat het tijd wordt dat bekende modemerken niet langer sprookjesverhalen vertellen om het gebruik van bont voor zichzelf en de consument goed te praten.
Wie had gedacht dat er een dag zou komen dat we trots zijn als we niet ‘slim genoeg’ zijn!
Barbara van Genne
Head of Programs
Stichting VIER VOETERS
©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Hier sta ik voor 300% achter!!!
Bedankt Barbara!
Dag Barbara,
In één woord: geweldig!
Groeten,
Mieke