Barbara van Genne: Ons oranje team is al even klaar in Oekraïne, maar onze castratie teams nog niet!
Tien maanden geleden wisten we niet dat we vandaag midden in ons grootste zwerfdierenproject ooit zouden zitten. Hadden we het kunnen vermoeden? Misschien wel, want onder dierenliefhebbers heerste er al grote onrust. Oekraïne, één van de landen waar het Europees Kampioenschap (8 juni – 1 juli 2012) zou plaatsvinden, was namelijk begonnen met het schoonvegen van haar straten. Het gevolg voor de vele dieren die daar leven? Zij werden doodgeslagen, vergiftigd of in verbrandingsovens gegooid. Duizenden honden en katten ondergingen dit lot.
Enkele maanden en vele protesten later leek het er even op dat de Oekraïense regering was bijgedraaid, toen ze zich officieel tegen de zwerfdierenmoorden uitsprak. Helaas bleek dit weinig waard; al veel dieren waren gedood en steden bleven ermee doorgaan, met behulp van overheidsmiddelen. Er was dus meer nodig om de Oekraïense regering te overtuigen.
En dat ‘meer’ kon Stichting Vier Voeters bieden: Met behulp van onze ‘Stray Animal Care’ projecten bieden wij een effectieve, diervriendelijke en duurzame manier om zwerfdierenpopulaties te verminderen. Onze projecten starten met bindende afspraken met overheden, voorlichting aan de bevolking en trainingen van lokale dierenartsen. De zwerfdieren worden gecastreerd, medisch verzorgd, ingeënt en voorzien van een chip weer vrijgelaten op de plek waar ze zijn gevonden. Dit doen we al vele jaren met succes in verschillende landen in Oost-Europa.
Eind 2011 werd bekend gemaakt dat Vier Voeters in gesprek was met de Oekraïense autoriteiten en na lange onderhandelingen tekende Helmut Dungler, directeur van Vier Voeters, op 3 februari 2012 een overeenkomst met de Oekraïense Minister van Milieu, Mykola Zlochevskiy.
Het enorme project kon van start gaan. De eerste stap was het onderhandelen met de vier grote voetbalsteden om ook deze ervan te overtuigen te stoppen met het moorden: Lviv, Charkov, Kiev en Donetsk. De grootste prioriteit voor Vier Voeters was het redden van de overgebleven honden en het introduceren van nieuwe, diervriendelijker methodes om met de dieren om te gaan.
Eind maart arriveerde het Vier Voeters team, bestaande uit dierenartsen en tientallen vrijwilligers, met speciale mobiele klinieken in Kiev. Het team begon met de trainingen van lokale dierenartsen en met het castreren van de honden in Kiev. Met deze stad werd de eerste overeenkomst getekend en in de weken daarna volgde meer goed nieuws: ook de steden Lviv, Donetsk en Zaporozhye tekenden een overeenkomst met Vier Voeters en onze castratie teams konden ook daar aan de slag. Kort na het definitieve verlies voor Oranje, volgde ook het eerste slechte nieuws voor het zwerfdierenproject: Charkov, nota bene de stad waar het Nederlandse elftal speelde, weigert te voldoen aan de voorwaarden in de overeenkomst voor het castratieproject. Blijkbaar heeft deze stad nog niet genoeg gehad van alle protesten… Protesteer je met ons mee?
Charkov heeft nog tijd om zich te bedenken, want wij gaan gewoon door met het project, ook straks nadat de finale gespeeld is. Nog tot eind juli zijn er teams van dierenartsen en vrijwilligers actief in Oekraïne, waaronder ook Nederlanders. Voor mij reden genoeg om trots te zijn op wat Nederland in Oekraïne bereikt heeft, ongeacht de prestaties van ons oranje elftal!
©PiepVandaag.nl Barbara van Genne, Head of Programs Stichting Vier Voeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?