In april 1988 werd in Wenen de dierenwelzijnsorganisatie Vier Pfoten opgericht. In het logo stond een afbeelding van een nerts, want de organisatie wilde een einde maken aan de bontindustrie in Oostenrijk. 10 jaar later sloot de laatste bontfokker zijn deuren en in 2005 volgde een nationaal verbod op het houden van dieren voor de productie van bont. Doel bereikt? Ja.  Een einde van de campagne? Nee. De productie van bont ging namelijk verder in andere landen en bont werd nog steeds overal verkocht.

show skin not fur

Vier Pfoten groeide uit tot een internationale organisatie met campagnes en projecten in meerdere landen, gericht op verschillende dierenwelzijnsonderwerpen. In 2002 werd het kantoor in Nederland geopend onder de naam Vier Voeters.

Het houden van vossen en chinchilla’s voor de productie van bont was toen al verboden in Nederland, maar het fokken van nertsen niet. Sterker nog, dit was en is ‘big business’. Met bijna 6 miljoen nertsen per jaar is Nederland ’s werelds derde grootste producent, na Denemarken en China. Daar kan echter nog voor het einde van dit jaar verandering in komen. Dankzij de inzet van Bont voor Dieren bestaat de kans dat Nederland het voorbeeld van Oostenrijk zal volgen. Alweer een tijd geleden accepteerde de Tweede Kamer een wetsvoorstel voor een nertsenfokverbod per 2024 en de komende weken buigt de Eerste Kamer zich hierover. De beslissing valt op 18 december. Wij wachten gespannen af.

Maar niet terwijl we stilzitten. Een nertsenfokverbod in Nederland zou een historische overwinning zijn, die het einde aan een gruwelijke industrie voor luxeproducten betekent. Maar het betekent wederom geen einde aan bont. De bontkragen die ook deze winter weer het straatbeeld vullen, zijn namelijk niet afkomstig van Nederlandse nertsenfokkers. Ze zijn gemaakt van andere diersoorten zoals wasbeerhonden, konijnen, vossen en coyotes die in andere landen gefokt en gedood worden. Daar brengt het nertsenfokverbod geen verandering in. Wie daar wel verandering in kan brengen op korte termijn? De modemerken die dit bont inkopen en gebruiken voor hun collectie. En dat zijn er helaas nog veel te veel. Dus 25 jaar na de oprichting van Vier Pfoten in Wenen gaan we de digitale straat op tegen de modemerken die nog steeds bont gebruiken. En dat doen we naakt!

Het internationale protest van Vier Voeters is gericht op zeven bekende modemerken: Armani, Burberry, Closed, Kookai, Max Mara, Napapijei en Prada. Iedereen kan meedoen op www.furfree-parade.org. Het enige wat je hoeft te doen is een ‘naketar’ (naakte avatar) aanmaken en met ons mee lopen om te protesteren. En dat doen we op een ludieke manier. Een sok of een ‘mama’ tattoo voor de heren, of een zweep of tepelkwastjes voor de dames. Helemaal naakt gaan kan natuurlijk ook. Nodig je je vrienden uit om mee te doen, en verstuur je protestbrieven aan de modemerken? Dan kun je je helemaal uitleven en je naketar versieren met allerlei extra gadgets.

Hoe dan ook: Show skin, not fur! Steun ons protest, want alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat niet alleen de bontproductie verdwijnt uit Nederland, maar ook de bontverkoop.

Barbara van Genne
Head of Programs 
Stichting VIER VOETERS

©PiepVandaag.nl