De drie grootste Nederlandse banken hebben in de periode van 2012 tot en met 2017 voor ten minste 8,8 miljard euro geïnvesteerd in grootschalige, zeer dieronvriendelijke vleesindustrie. Bedrijven die gefinancierd werden, zoals de Amerikaanse vleesgigant Tyson Foods, hebben uitermate lage dierenwelzijnsnormen en zijn regelmatig onderwerp van schandalen rond dierenmishandeling. Dat blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer.
Rabobank – ‘de bank die staat voor een betere wereld’ – is met 6,8 miljard euro verreweg de grootste financier. In 2017 nog investeerde Rabobank maar liefst 1 miljard euro in vleesgigant Tyson Foods, die afgelopen jaren herhaaldelijk onder vuur lag wegens ernstige dierenmishandeling. Meest recent in december 2017, zoals The Washington Post berichtte. Ook kon Tyson Foods tussen 2012 en 2017 rekenen op geld van ABN AMRO (€ 45 miljoen) en ING (€ 44 miljoen).
Bekijk hieronder de recente, zeer schokkende beelden, die onthullen in welk dierenleed Rabobank investeert (Tyson Foods):
Plofkippen en kooien
In het onderzoek werden financiële relaties geïdentificeerd tussen Nederlandse banken en de grootste bedrijven die een rol spelen in kippen- en varkensproductie. Het gaat om bedrijven die in de praktijk dierenwelzijnsnormen hanteren die veelal ver ondermaats zijn. Zo staan zeugen nog vaak in kooien opgesloten, worden biggetjes onverdoofd gecastreerd, zitten plofkippen opeengepakt in gigantische fabrieken en worden de dieren op omstreden wijze geslacht.
Met 8,8 miljard euro komen Nederlandse banken op de zevende plek van landen die het meest investeren in deze grootschalige vleesproducenten, na onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk. Omdat alleen gekeken is naar de grootste bedrijven, ligt het totaalbedrag dat Nederlandse banken hebben geïnvesteerd in de vleesproductieketen nog veel hoger.
Schending dierenwelzijn
De Eerlijke Bankwijzer is zeer bezorgd over deze cijfers. Woordvoerder Dirk-Jan Verdonk:
“Dat de Nederlandse banken, met name Rabobank, zoveel geld investeren in grootschalig dierenleed, is alarmerend. Het laat zien dat deze banken volstrekt niet verantwoord omgaan met dierenwelzijn. We hebben het hier over geld van Nederlandse burgers dat door hun bank uitgeleend wordt aan bedrijven die het welzijn van miljarden dieren stelselmatig schenden. Als banken niet maximaal druk uitoefenen om dierenwelzijn te verbeteren bij bedrijven waarin zij investeren, is dat onacceptabel.”
In het onderzoek werden geen financiële relaties gevonden tussen de onderzochte bedrijven en De Volksbank (ASN Bank en SNS Bank), NIBC, Triodos Bank en Van Lanschot.
Persbericht World Animal Protection
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Mensen en organisaties KUNNEN er voor kiezen om voor een duurzame eerlijke bank te gaan.
Maar om allerlei onduidelijke redenen blijven zij bij hun oude corrupte, kortzichtige, hebzuchtige, machtswellustige, destructieve banken zitten. Ook mensen en organisaties die redelijk bewust leven en zich inzetten voor duurzaamheid en dierenwelzijn zitten desondanks vaak aangesloten bij Rabobank, ING, ABN-AMRO enz.
Het lijkt wel of velen niet beseffen dat zij het verschil kunnen maken of willen het niet weten.
Door samen te kiezen voor duidelijke verbetering kunnen we wel degelijk het verschil maken.