Je hond heeft jou net zo hard nodig als een kind zijn ouder! Uit recent onderzoek blijkt dat honden behoefte hebben aan een verzorger en de welbekende ‘veilige basis’.
Onderzoekers van het Messerli Research Institute van Vetmeduni bestudeerden de band tussen mens en hond. Ze testten het niveau van vertrouwen van de dieren, met en zonder hun eigenaren. Ze ontdekten dat de ‘veilige basis’ die kinderen nodig hebben van hun ouders, ook aanwezig is tussen hond en eigenaar.
In menselijke ouder-kind relaties, zien kinderen hun ouders als een veilige basis, en ze verkennen de wereld met meer vertrouwen als hun verzorger aanwezig is.
Onderzoekers observeerden hoe honden reageerden op voedselbeloningen wanneer de eigenaar afwezig was, wanneer de eigenaar zich stil hield en wanneer de eigenaar aanmoedigde. Ook testten ze hoe de dieren reageerden als de eigenaar werd vervangen door een onbekend persoon.
Ze concludeerden dat de gehechtheid van een hond aan zijn eigenaar vergelijkbaar is met de band tussen ouder en kind.
Als de eigenaar aanwezig was, streefden de honden de smakelijke beloning na en reageerden ze op uitdagingen met hondenspeelgoed. Of de eigenaar sprak, had geen invloed op het gedrag van de hond: de aanwezigheid van de eigenaar was genoeg om het dier te stimuleren.
“Een van de dingen die ons echt verraste, is dat volwassen honden zich tegenover hun verzorgers gedragen als menselijke kinderen,” zei onderzoeker Lisa Hoorn in een persbericht. “Het is heel interessant om uit te zoeken hoe dit gedrag zich heeft ontwikkeld bij honden.”
Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
6 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Eerder andersom, in de meeste gevallen denkt de hond dat hij de Alpha is in het gezin (door ons standaard verkeerd aangeleerd gedrag jegens honden) – wat maakt dat de mens, ‘het baasje’ gezien wordt als de peuter en de hond zich voelt als zijn ouder.
Honden die flippen als het ‘baasje’ even weggaat is vergelijkbaar met een peuter van 3 die weggaat en zijn ouder in een opgesloten huis achter laat. Hier zijn heel veel studies naar gedaan.
Mijn dochter kocht een Chihuahua toen ze nog naar school ging, zonder mijn toestemming. Ik negeerde het hondje om er niet aan gehecht te raken, maar na de vakantie zat hij alleen en moest ik wel over hem waken, om het kort te maken nu is het mijn hondje. Niki is gaan samenwonen ondertussen en Armani het hondje is bij mij – we hebben co – ouderschap en alles gaat goed maar ik kan jullie verzekeren dat onze Armani heel goed aanvoelt wat er soms gaande is hoor er is vast en zeker een mentale – of psychische band tussen mij en Armani
Lijkt me dat dit alleen geldt als de baas de alpha van de roedel is.
Globaal gezien is dit misschien ook zo, alleen mijn oudste hond boeit het helemaal niet of iemand vreemd is of niet, hij zal altijd proberen of hij iemand zover kan krijgen om met hem te spelen.
Mijn andere hond zit wel helemaal aan mij vastgeplakt en is tevreden als hij maar bij mij kan zijn.
Jan, ik denk niet dat dit onderzoek daar over gaat.
Het gaat om de basis van een hondenleven denk ik en niet hoe een hond tegenover vreemden staat.
Een gevoel van een echte baas hebben, een leider die ervoor hem is als het nodig is, kan je hond net zelfverzekerd genoeg maken om open en speels met mensen om te gaan.
Jij observeert dat gedrag van hem denk ik als je erbij bent en daar gaat dit onderzoek over denk ik. Niet over wel of niet gesteld zijn op vreemden, maar over een basis behoefte, namelijk de aanwezigheid van de baas bij ervaringen en functioneren van een hond