Een gesmokkelde lippenbeer die in Nepal werd gedwongen het publiek te entertainen is gered. Het dier is in beslag genomen bij smokkelaars in het stadje Malda, in de Indiase staat West-Bengalen. Baloo werd gebruikt als ‘dansbeer’ voor straatoptredens. De smokkelaars vervoerden de beer illegaal van een gebied bij de Indo-Nepalese grens van de staat Bihar naar West-Bengalen.

Dansende Baloo gered uit handen smokkelaars India
Lippenbeer | Foto (illustratief, niet Baloo): patries71/flickr

Het bosdepartement werd geïnformeerd over een ‘dansende beer’ en er werd een team van agenten gestuurd om de beer te onderscheppen. Volgens het ministerie van Bosbeheer waren de tanden van de beer ingeslagen en verbrijzeld met metalen staven, waarvoor dringende medische behandeling nodig was. Door langdurige ondervoeding zag hij er extreem zwak en uitgemergeld uit. Ook was de snuit van de beer doorboord om er een touw door te halen. Doordat er constant aan dit touw werd getrokken, waren de wonden ernstig en ook onbehandeld.

Nooit meer terug in het wild

Er zijn drie mensen gearresteerd en aangeklaagd wegens overtreding van de Wildlife Protection Act 1972. Na de redding werd de beer overgebracht naar het West Bengal Bear Rescue Center in Purulia, onder begeleiding van Wildlife SOS en het bosdepartement. In het centrum wordt de beer verzorgd en ondergaat hij een medische behandeling. Hij kreeg de naam ‘Baloo’, vernoemd naar de beer uit het populaire boek ‘The Jungle Book’. Baloo is een mannetje van ongeveer 6 jaar oud. Volgens Geeta Seshamani, mede-oprichter en secretaris van Wildlife SOS, zal deze beer wellicht nooit meer terug kunnen keren in het wild vanwege zijn ernstige verwondingen. Een woordvoerder van Wildlife SOS zei tegen Newsweek:

“Baloo is zich langzaam aan het vestigen en zit momenteel in een verplichte quarantaine van 90 dagen. Vanwege zijn wonden, zowel fysiek als mentaal, en zijn ervaringen met mensen, zijn de kansen dat Baloo terugkeert in het wild erg klein en zal hij langdurige zorg nodig hebben in ons centrum.”

Dansende Baloo gered uit handen smokkelaars India
Lippenbeer in gevangenschap | Foto (illustratief, niet Baloo): Wikipedia

Gestroopt voor lichaamsdelen

Lippenberen zijn als kwetsbaar aangemerkt op de rode lijst van de IUCN. Naar schatting leven er minder dan 20.000 lippenberen in India. Deze beren zijn een beschermde diersoort onder de Wildlife Protection Act, maar ze worden nog steeds gestroopt voor hun lichaamsdelen en om te worden verhandeld als levende dieren voor straatoptredens. Divisional Forest Officer van het bosdepartement B. Siddhartha zegt:

“De lippenbeer is een diersoort van lijst I van de Wildlife (Protection) Act van 1972, die hem dezelfde beschermingsstatus geeft als tijgers, schubdieren en olifanten. Het behoud van de lippenbeer is van cruciaal belang en we zullen geen enkele vorm van criminaliteit tegen wilde dieren tolereren.”

Barbaarse traditie

Dansende beren maken deel uit van een oude traditie in landen als India, Pakistan, Turkije, Albanië en Bulgarije. De Indiase regering heeft deze traditie in 1972 verboden, maar in sommige gebieden gebeuren dit soort dingen nog steeds. Volgens Wildlife SOS betekent een leven als dansbeer een levenslange marteling en lijden. Het is een symbool van slavernij, waarbij de beer uit pure pijn en angst wordt gedwongen om op te treden. De beren worden meestal als welp uit het wild gehaald, waarbij de moeder vaak wordt doodgemaakt, zodat ze van kleins af aan worden grootgebracht als dansberen. Een beer wordt getraind door aan het touw te trekken, waarvan de pijn het dier dwingt om op de achterpoten te gaan staan. Deze handeling wordt ten onrechte als dansen opgevat.
.

Laatste Nepalese dansberen in dierentuin beland, een overleden

.
In 2009 hebben Wildlife SOS en de Indiase regering meer dan 620 dansberen gerehabiliteerd in reservaten in het hele land. Medeoprichter en CEO van Wildlife SOS, Kartick Satyanarayan zegt in een persbericht:

“Hoewel we hopen dat we de gruwelen van de dansberenpraktijk in India nooit meer zullen meemaken, blijven stropers en handelaren in wilde dieren gebruik maken van de grenzen tussen Nepal en India om wilde dieren en smokkelwaar over de internationale grenzen te smokkelen en zich in afgelegen gebieden te verbergen. Net als elke andere misdaad, nemen het bosdepartement en de politie strenge maatregelen om dit in te perken.”

Bronnen:

Beruchte Indiase stroper Yarlen eindelijk opgepakt

©AnimalsToday.nl Jane Sauer