De plastic soep in oceanen blijkt een ideale broedplaats te zijn voor bacteriën. Sommige van deze bacteriën scheiden giftige stoffen af die dodelijk zijn voor koraal. Onderzoek toont aan dat de hoeveelheid giftige bacteriën in het Groot Barrièrerif fors is toegenomen en zich dankzij het plastic als een olievlek verspreidt.
Bacteriën hechten aan het oppervlak van plastic, om zich vervolgens te vermenigvuldigen tot een kolonie, die door de stroming overal terechtkomen. Sommige bacteriën kunnen grote schade aanrichten in fragiele ecosystemen, zo toonde het BBC-programma ‘Drowning In Plastic’ aan. Presentatrice bioloog Liz Bonnin brengt in beeld hoe de wereld wordt overspoeld door plastic en wat daarvan de schokkende gevolgen zijn voor alles wat leeft, overal op aarde:
.
Nieuwe bedreiging
Bonnin bezocht onder meer het Groot Barrièrerif bij Papoea-Nieuw-Guinea. Het was al aangetoond dat microplastics doordringen in de lichamen van alle zeedieren, inclusief koraal. Plastic bevat stoffen als weekmakers (pcb’s), die onvruchtbaarheid kunnen veroorzaken.
Aan de bekende bedreigingen van het koraalrif is nu dus ook de giftige bacterie toegevoegd. Nieuw onderzoek toont aan dat de aanwezigheid van ‘dodelijke koraalmoordende bacteriën’ stijgt met de aanwezigheid van plastic, van natuurlijke niveaus van 4 procent tot op sommige plekken inmiddels een dodelijke waarde van 89 procent. De bacteriën scheiden een giftige stof af die dodelijk is voor het koraal. De BBC schrijft:
“Het oppervlak van plastic is een broedplaats voor bacteriën die ziekte en verval verspreiden over de meest delicate ecosystemen in de oceaan, waarbij in een paar jaar wordt vernietigd wat eeuwen duurde om zich te ontwikkelen.”
Alternatieven
‘Drowning In Plastic’ reist in de wereld af en overal is plastic afval. Maar er zijn ook overal initiatieven om het op te ruimen. Van ambitieuze projecten als The Ocean Cleanup van Boyan Slat, tot vrijwilligers die in hun eigen woonplaats de bermen schoonhouden, of rivieren en stranden langsgaan om het plastic op te ruimen.
Alleen: wat gebeurt er met al dat plastic? Wanneer het gerecycled wordt levert het een kunststof op van mindere kwaliteit en het blijft de ‘verslaving’ aan plastic voeden. Beter is om plastic te vervangen, en dat blijkt heel goed te kunnen met een wonderlijk doorzichtig product gemaakt van zeewier. Prima te gebruiken als voedselverpakking en ook nog eens eetbaar, smaakloos, indien nodig in water oplosbaar en volledig milieuvriendelijk. Na een rondje limonade eet je je bekertje gewoon op.
‘Drowning In Plastic’ is uitgezonden op BBC1 en is onderdeel van ‘Plastics Watch’, waarin wordt gekeken naar de veranderingen in het Verenigd Koninkrijk en de rest van de wereld bij het aanpakken van plasticvervuiling.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?