Bij het openingsfeest van het Amerikaanse softwarebedrijf Paymentwall in Amsterdam op 11 februari moesten de gasten op een ludieke manier worden vermaakt. Genodigden mochten daarom knuffelen met twee babytijgers. Gasten van het feest besloten gelukkig melding te maken bij de Dierenbescherming Amsterdam. Daarop werd 144 gebeld en kwam de melding terecht bij de NVWA.
De dieren zijn nog tijdens het feest in beslag genomen en naar elders over gebracht. Ook is een boete opgelegd. De begeleider van de dieren was niet in het bezit van CITES-papieren en dat betekent dat de dieren illegaal in Nederland verblijven.
In Nederland is het met de juiste vergunningen toegestaan om exoten en dus ook tijgers bedrijfsmatig te verhuren. Krokodillen, katachtigen of andere dieren kunnen eenvoudig worden ingehuurd voor een evenement of show. Zelfs olifanten met reclameborden zijn mogelijk, of een ringsteekspel met kamelen.
De Dierenbescherming roept iedereen op vooral melding te maken bij 144-red-een-dier als er op feesten of bij andere gelegenheden exotische dieren ter vermaak worden gebruikt. Dat geldt ook bij bijvoorbeeld de inzet van kamelen.
This party was so awesome, 'till the police arrived.. #PaymentWall http://t.co/pCNqeMMroF
— Joram Kruijer (@JoramKruijer) 25 februari 2014
A #welcoming and #fun #Los Vegas meets #Amsterdam theme #office #opening. Cheers to everyone for celebrating. pic.twitter.com/Y5B9hfYSpv
— Paymentwall (@paymentwall) February 19, 2014
Bron: Dierenbescherming Amsterdam ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Beste mevrouw van Oostveen,
Allereerst bedankt voor het compliment over mijn leeftijd, dat waardeer ik zeer.
Er worden op internet nogal snel zaken als waarheid aangenomen, te zien aan de insinuaties op Twitter dat ik geen dierenliefhebber ben: het tegenovergestelde is waar.
Natuurlijk ben ik tegen de handel in exoten waarbij dieren worden opgesloten of met behulp van angst en geweld geconditioneerd worden -zoals beren- om kunstjes te verrichten. Echter, hier was op deze avond geen sprake van. De dieren werden, voor zover ik dat kon inschatten, prima behandeld. Er speelde geen muziek en de begeleiders waren zeer strikt in wat er wel en niet was toegestaan.
De tijgers waren er ook geen hele avond. Natuurlijk zullen er dieren zijn die aan vreemde luchtjes een vreselijke hekel hebben, zoals een mijner katten, die overigens ook van zijn moeder is weggerukt en soms ook de immense geestelijke impact van lachende mensen moet verwerken.
De manier waarop deze tijgers reageerden en behandeld werden doet mij vermoeden dat het wellicht beter is om stropers in Afrika of ’trainers’ in Oost-Europa aan te pakken.
Ten slotte: het hebben van een mening die niet exact de uwe is, is niet per se een teken van onvolwassenheid.
Met vriendelijke groet,
Joram Kruijer
Paymentwall: voortaan geen levende dieren meer ter vermaak op feesten
Het bedrijf Paymentwall heeft in berichten op Facebook laten weten dat het in de toekomst geen levende dieren meer zal inhuren voor vermaak op feesten en partijen. Dierenbescherming Amsterdam is hier blij mee, maar vindt de argumenten die het bedrijf nu gebruikt, niet getuigen van inzicht in de ernst van de situatie. Het bedrijf zegt het inhuren van levende dieren voortaan te laten uit respect voor het nieuwe thuisland Nederland.
‘We take pride in being an ethical company and having ethical team members. We don’t believe this is a matter of ethics but rather a perspective difference in culture. The differences in perspective is also why different countries have different laws and different opinions. This is what makes the world a beautiful place. What we can say is that Paymentwall will not contract any live animals in its future events in the Netherlands out of respect our new home country.’
Respect voor Nederland is mooi, maar het zou Paymentwall sieren als zij geen levende dieren meer zou inhuren uit respect voor de dieren zelf. Een bedrijf dat zich in haar reacties op Facebook zo voorstaat op het welzijn van dieren, zou moeten erkennen dat het een slecht idee is om babytijgers in te huren ter vermaak voor de gasten omdat hun welzijn hiermee, ook op de lange termijn, geschaad wordt.
Dierenbescherming Amsterdam roep Paymentwall dan ook op om uit te dragen dat zij, geleerd heeft van de situatie en tegen iedere vorm van vermaak met (exotische, niet-gedomesticeerde) dieren is omdat dit een ernstige inbreuk maakt op hun welzijn. Niet-gedomesticeerde wilde dieren horen in de vrije natuur te leven waar zij hun soorteigengedrag kunnen vertonen, zonder stress, angst, pijn en verveling veroorzaakt door de mens. Babydieren horen bij hun moeder op te groeien.
(Exotische) dieren ter vermaak: ernstige welzijnsproblemen, respectloos en niet meer van deze tijd
Jaarlijks worden vele (vaak exotische en niet-gedomesticeerde ) dieren tentoongesteld in dierentuinen en circussen of verhuurd aan particulieren en bedrijven voor feesten en partijen. Hier wordt de intrinsieke waarde van de dieren geweld aangedaan. De huisvesting, verzorging, trainingsmethoden en het transport van de dieren laten vaak veel te wensen over. Ze kunnen hun soorteigen gedrag en natuurlijke gedragpatroon niet vertonen en gezondheidsproblemen en stress zijn vaak het gevolg.
Het publiek en klanten van circussen en verhuurders worden vaak op het verkeerde been gezet doordat de dieren er mooi uit zien. Dat de dieren er goed uitzien en de dompteur of begeleider zich vriendelijk en bezorgd voordoet, is in de eerste plaats in het belang van de dompteur of begeleider zelf. Immers, het publiek kijkt niet graag naar slechtuitziende zieke dieren en op een bruiloft kun je niet met een uitgehongerde welp aankomen. In eerste instantie vaak onzichtbaar maar wel degelijk aanwezig zijn ernstige welzijnsproblemen als verveling, stereotiep gedrag, apathie, zelfverwonding en socialisatie-gedragsproblemen door ontbreken van het ouderdier.
Jonge dieren
De dieren worden zo veel mogelijk aangepast aan de wensen van de klant. Dit gebeurt door extreem vroege isolatie van het moederdier, waardoor inprenting op de mens kan plaatsvinden. Of door het operatief verwijderen van organen die overlast bezorgen (sterilisatie, nagel- en tandverwijdering en klierverwijdering) en onderwerping door systematische afstraffing of uithongering.
Trainingsmethoden
De training van ‘amusementsdieren’ vormt een aantasting van hun welzijn. Er zijn tot nu toe geen eisen gesteld aan de trainingsmethoden. De conditionering gaat soms gepaard met veel verbaal en lichamelijk geweld. De dieren zijn overgeleverd aan de persoonlijkheid van de trainers, die veelal weinig affiniteit tonen met de aard en de behoeften van de dieren. De relatie met de trainer is vaak gebaseerd op angst.
Bron: Dierenbescherming Amsterdam
Zo, even de link door gestuurd naar de e-mailadressen en meneer Honor Gunday, een berichtje achter gelaten op de facebook van dit bedrijf. Allemaal dit leuk vinden en misschien raken ze er dan eens van doordrongen dat dit echt niet kan.
Lees ook hun antwoord op Facebook,
Beste meneer Joram Kruijer,
Zo jong als dat je nog bent wil ik het je niet te veel aanrekenen dat je in sommige dingen nog een iet wat onwetend bent. Ik ben het met je eens dat schelden niet de oplossing is. Nu, dat je weet hoe verdrietig en slecht het voor de kleine welpjes moet zijn geweest, weg te zijn gerukt bij hun moeder en blootgesteld te zijn geweest aan lachende drukke mensen met luchtjes die ze niet kennen en hen dus angstig maakt, hoop ik dat je je mening nu bijstelt en publiekelijk bekend maakt dat jij hier nu ook op tegen bent. Het zou je sieren en je groeit op de ladder naar volwassenheid. vr. gr. Lidia