Een babynoordkaper met ernstige verwondingen zwemt samen met zijn moeder voor de kust van de Amerikaanse staat Georgia. Volgens deskundigen is het walviskalf zo zwaargewond dat de kans op overleven klein is. Toch overwegen wetenschappers het dier op afstand te injecteren met antibiotica.
Het is nog maar de vraag of een pasgeboren noordkaper voor kust van de Amerikaanse staat Georgia de ernstige verwondingen aan zijn hoofd kan overleven. Het dier is hoogstwaarschijnlijk gewond geraakt door de schroef van een boot. Deskundigen gaan proberen de jonge walvis toch een kans op herstel te geven, door het dier antibiotica toe te dienen. Als ze dichtbij genoeg kunnen komen willen ze de spuit met medicatie met behulp van een luchtdrukgeweer injecteren. Aanvankelijk was het plan om dit maandag te doen, maar vanwege mist werd de hulpactie uitgesteld.
S-vormige sneden in kop
Vorige week woensdag werden het jong en zijn moeder voor het eerst gezien vanuit de lucht en gefotografeerd. Bij analyse van de foto’s zag men de verwondingen bij het pasgeboren jong. Op vrijdag kon een team per boot de walvissen benaderen om de verwondingen te inspecteren. Helaas bleek de situatie ernstiger dan aanvankelijk gedacht. Van de babywalvis zijn foto´s gemaakt waarop te zien is dat hij diepe sneden heeft aan beide zijden van zijn bek en een flinke snee bovenop zijn kop, bij het blaasgat.
Volgens dierenarts Teri Rowles heeft de babynoordlaper waarschijnlijk veel bloed verloren en kunnen de verwondingen bij zijn bek het eten voorgoed bemoeilijken:
“Na beoordeling door diverse experts, zowel biologen als dierenartsen, kwamen we tot de conclusie dat de prognose slecht is. Met andere woorden, de kans op overleven is klein.”
Poging tot hulpverlening
De hulp die mensen nu kunnen bieden is heel beperkt. Als een boot in de buurt kan komen zonder kalf en moeder te verontrusten, willen wetenschappers met een luchtdrukgeweer een dosis antibiotica toedienen. Maar als blijkt dat de gezondheid van de babynoordkaper al hard achteruitgaat of de moederwalvis gewond kan raken, is het mogelijk dat ze ervan afzien om medicatie te geven. Dat het moederdier zich kan voortplanten is duidelijk, men wil niets doen om haar in gevaar te brengen. De populatie noordkapers daalt namelijk zorgwekkend.
Wetenschappers schatten het aantal noordkapers op zo’n 400 dieren, of minder. Daarom wordt de populatie goed in de gaten gehouden, onder andere door verkenningsvluchten boven de kust van Georgia en Florida tijdens de wintermaanden uit te voeren, op zoek naar pasgeboren walvissen die zwemmen naast moeders. De laatste jaren sterven er helaas meer noordkapers dan er geboren worden.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde