Mariam, de geredde babydoejong (Indische zeekoe) die het lievelingetje van Thailand werd, is afgelopen zaterdag overleden met een maag vol plastic. Biologen zeggen dat een combinatie van shock en het eten van plastic de dood heeft veroorzaakt van het weesje Mariam, dat wereldwijd vele harten veroverde. Het acht maanden oude oceaanzoogdier ging viraal nadat foto’s van haar werden verspreid waarop ze werd geknuffeld en zeegras en melk werd gevoerd door dierenartsen.
Het Department of Marine and Coastal Resources (DMCR) van Thailand noemde Mariam een “nationale schat”. Toen ze eind april werd gevonden, werd ze eerst naar een opvang gebracht voor de kust van een ander eiland, maar daar zwom ze weg. De dierenartsen besloten om het toen 4 maanden oude dier zelf groot te brengen. Vrijwilligers en artsen in kano’s zochten haar tot 15 keer per dag in het water op om haar melk en zeegras te geven en haar te knuffelen.
Gestrest en gekneusd
Mariam werd vorige week gestrest en gekneusd in zee aangetroffen. Er was die week slecht weer voorspeld en dierenartsen vreesden dat ze daar te zwak voor was. Ze werd daarom met spoed naar een opvang bij het eiland Libong gebracht, waar ze goed in de gaten werd gehouden. Maar in de ochtend van 17 augustus overleed ze alsnog, terwijl artsen vochten voor haar leven.
ปฏิบัติการช่วยเหลือ "มาเรียม"
ก่อนน้องเสียชีวิต !! #RIPมาเรียม pic.twitter.com/LN9iz6sg8h— Forest for Wildlife (@DNPnews_) August 16, 2019
Dierenartsen vechten voor het leven van Mariam
Experts denken dat ze tijdens het paarseizoen is aangevallen door een mannetjes zeekoe. Jatuporn Buruspat, de directeur-generaal van de DMCR, zei:
“We nemen aan dat ze te ver van haar natuurlijke habitat afdwaalde en werd achtervolgd en uiteindelijk werd aangevallen door een of meerdere doejongs.”
📌#สุดช็อกใจคนไทยทั้งประเทศ "มาเรียม" พะยูนน้อย จากทุกคนไปอย่างสงบแล้ว !! 😭😭😭#มาเรียม #พะยูน #ใจหาย #สุดเศร้า #RIPมาเรียม pic.twitter.com/wf7R1g7x2T
— Forest for Wildlife (@DNPnews_) August 16, 2019
“Mariam, de kleine zeekoe van iedereen, ging vredig.”
Plastic
Niet alleen de kneuzingen speelden een rol bij Mariam’s dood. In de autopsie werd een grote hoeveelheid plastic afval in haar darm gevonden. Volgens Buruspat heeft dit mogelijk geleid tot gastritis of bloedinfectie. Buruspat:
“Ze moet gedacht hebben dat ze het plastic kon eten.”
Dierenarts Nantarika Chansue, van het Departement Diergeneeskunde aan de Chulalongkorn Universiteit, bevestigde dat Mariam stierf vanwege een ernstige infectie die werd verergerd door plastic afval dat haar darmen verstopte. Nantarika:
“De plastic zakken zijn misschien niet de directe oorzaak van haar dood, maar ze hebben haar toch al ernstige toestand verergerd en het onmogelijk gemaakt om haar leven te redden.”
Yamil
Een paar maanden nadat Mariam werd gevonden, spoelde een andere doejongs aan op het strand bij Bo Muang in Krabi. Het 3 maanden oude dier, dat Yamil (“knappe zeeman”) werd gedoopt, wordt verzorgd door het Phuket Marine Biological Centre en maakt het goed.
Actieplan
Doejongs staan op de IUCN lijst als kwetsbaar. Naar schatting leven er ongeveer 250 doejongs in Thaise wateren. De dood van Mariam is een triest verlies, maar er komt mogelijk toch iets goeds uit voort. Het DMCR organiseert komende week een spoeddebat om een actieplan te bespreken om de diersoort te redden. Minister van Milieu Varawut Silpa-archa:
“Inderdaad, er zijn veel doejongs waarvan het voortbestaan wordt bedreigd, en we hebben een plan opgesteld om ze te beschermen.”
Onderdeel van dit plan is om Ko Libong, een eiland in het district Kantang een echt veilig toevluchtsoord te maken voor middelgrote kwetsbare zeezoogdieren.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel