In januari spoelde een groot aantal potvissen aan op de stranden van de Noordzee. Meer dan 30 potvissen werden gevonden op de stranden van Duitsland, Engeland en Denemarken en bij Frankrijk. Ook strandden er 6 potvissen bij Texel. Uit onderzoek blijkt dat de magen van de dieren vol zaten met plastic en ander afval. Onder meer een 70 centimeter lang plastic auto-onderdeel en een 13 meter lang visnet werden gevonden.
Toch is de rotzooi in de magen waarschijnlijk niet de oorzaak van de strandingen. De dieren die rondom de Waddenzee gevonden werden zijn gestorven door hartfalen. Mogelijk zijn de dieren als gevolg van een storm ter hoogte van de Hebriden in de Noordzee terechtgekomen in plaats van de Atlantische Oceaan, of zijn op jacht naar inktvis de Noordzee in gezwommen. Het ondiepe water werd hen fataal. Marine bioloog Mardik Leopold onderzocht de dieren die op Texel strandden:
“Bij een van de dieren is een groot net in de magen gevonden. Bij de anderen zat ook plastic afval in de maag, maar de magen van potvissen zijn zo groot dat er een volwassen man in past. Die zitten niet zo snel vol. Bovendien kotsen de potvissen het opgegeten plastic na verloop van tijd weer uit. Het was wordt pas gevaarlijk als het plastic doorschiet naar de darmen. Daar kan het voor blokkades zorgen.”
Volgens Robert Habeck, milieuminister van Sleeswijk-Holstein in Duitsland, toont de lijkschouwing de gevolgen van ‘onze op plastic georiënteerde samenleving’:
“Dieren consumeren per ongeluk kunststof en plastic afval, waardoor ze niet alleen lijden maar in het slechtste geval ook verhongeren met een volle maag.”
Voedselketen
Een studie uit 2014 toont aan dat er wereldwijd 5 biljoen (5.000.000.000.000) stuks plastic in de oceaan drijft, met een totaal gewicht van meer dan 250.000 ton. De grote stukken plastic zijn een gevaar voor grotere zeedieren. De kleinere deeltjes worden opgegeten door vissen en komen zo in de voedselketen van de mens terecht. Door de stijgende productie van wegwerpplastic zal de hoeveelheid plastic afval alleen maar toenemen en de plastic soep steeds dikker worden.
Bronnen: nationalgeographic, rtlnieuws, hln ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen