Over een maand vinden de Olympische Spelen in Parijs plaats. Een evenement waar velen naar uitkijken, om de hoogste sportieve prestaties ter wereld te vieren. Toch is dit evenement niet alleen reden voor feest. Tijdens de Spelen krijgen VIP-gasten foie gras geserveerd, omdat de organisatie graag ‘authentieke Franse gerechten’ wil aanbieden. Een onbegrijpelijke keuze, nu foie gras in veel landen verboden is en de productie van ganzenleverpastij een ernstige vorm van dierenmishandeling oplevert. Een petitie wil dat het dierenleed van de menukaart verdwijnt.
Velen verheugen zich op de Olympische Spelen in Parijs, die van 26 juli tot 11 augustus plaatsvinden. Naar verwachting overspoelen tijdens het evenement 15 miljoen bezoekers Parijs. Net als bij vele andere sportevenementen tegenwoordig, probeert ook de Parijse organisator tijdens de Spelen rekening te houden met duurzaamheid. Onder het motto ‘Leaf over Beef’ heeft de organisator ervoor gekozen dat maar liefst 60 procent van de 13 miljoen maaltijden plantaardig is. Een mooie stap vooruit, waarvoor waardering dan ook op zijn plaats is.
Authentiek Frans dierenleed
Waar de Parijse organisator wel oog lijkt te hebben voor duurzaamheid, blijken de ogen gesloten te zijn als het gaat om dierenwelzijn. Vanuit het idee dat er ook typische Franse gerechten moeten zijn, is ervoor gekozen om foie gras op het menu van de Olympische Spelen te zetten. Niet aangeboden als een op zichzelf staand gerecht, maar sommige recepten kunnen foie gras als ingrediënt bevatten, bijvoorbeeld in patés en lokale specialiteiten. Dat foie gras anno 2024 nog op het menu staat bij een dusdanig groot evenement in een land op het Europese continent, dat pretendeert waarde te hechten aan dierenwelzijn, is onbegrijpelijk.
.
Koning Charles verbiedt foie gras in koninklijke residenties
Dwangvoederen
Bij de productie van foie gras krijgen eenden en ganzen dwangvoeding via een dwangvoerbuis, die van de bek tot de maag doorloopt. Door de voerbuis neemt de gans meer voer op dan het dier eigenlijk aankan. Elke vogel is een aantal weken lang twee of drie keer per dag gevoerd, tot wel drie maanden achtereen, voordat ze worden geslacht. Het voer, meestal maïs gekookt met vet, leidt ertoe dat de lever tien keer zo groot kan worden als normaal. De vetgemeste lever is de Franse delicatesse die foie gras wordt genoemd. Omdat dit gerecht van Franse origine is, is de productie van foie gras in Frankrijk niet verboden. De Franse vertegenwoordiger van foie gras-boeren, Marie-Pierre Pé, verklaarde zelfs dat de industrie de productie speciaal voor de Olympische Spelen heeft opgevoerd.
.
#GNvdD: Malta verbiedt pelsdierfokkers en productie foie gras
Geen importverbod
De productie van foie gras is in veel landen verboden, vanwege de ernstige dierenmishandeling waarmee het gepaard gaat. Onder meer India, Argentinië, Turkije, Duitsland en Nederland kennen een verbod op de productie van foie gras. Import van foie gras naar EU-landen mag wél. Er zijn dan ook nog steeds plekken in Nederland waar foie gras verkrijgbaar is, waaronder Schiphol en HANOS. Ook wordt foie gras nog altijd geserveerd in verschillende chique restaurants.
Naast het dieronvriendelijke aspect van foie gras, kleven er meer nadelen aan de keuze van de Franse organisator. Frankrijk is een van de landen die het zwaarst zijn getroffen door de wereldwijde verspreiding van vogelgriep. Afgelopen winter was dan ook nauwelijks foie gras verkrijgbaar in Frankrijk. Het houden van veel vogels op een locatie heeft al vaker gezorgd voor epidemieën die gevaar opleveren voor de omgeving. Dat Frankrijk nu weer de productie opvoert en doorgaat met het dwangvoederen van miljoenen dieren per jaar, is dan ook een zorgelijke ontwikkeling.
Petitie: Geen foie gras tijdens Olympische Spelen in Parijs!
Dierenrechtenorganisatie Animal Equality heeft een campagne gestart om foie gras van het Olympische menu af te halen. Op de website kan een petitie ondertekend worden.
Bronnen:
- Animal Equality
- The Animal Reader [1, 2]
- The Independent
- Wakker Dier
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl Femke Oosterbaan Martinius