Honderden geregistreerde Australische renpaarden zijn door hun eigenaren afgedankt en naar het slachthuis gebracht. Dit is de conclusie van een undercoveronderzoek van klokkenluiders dat twee jaar duurde. De behandeling die de paarden kregen na hun bewezen diensten is in strijd met de regels die gesteld worden aan paardenrennen en dierenwelzijn.
Undercoveronderzoek heeft aangetoond dat honderden Australische renpaarden naar een slachthuis in Caboolture in Queensland, Australië, zijn gebracht en daar gruwelijk zijn behandeld. Beelden hiervan zijn getoond in een 50 minuten durende reportage die vorige week door de Australian Broadcasting Corporation (ABC) is uitgezonden.
Documentaire The Final Race, over de donkere kant van de Australische paardenraces. Waarschuwing: schokkende beelden:
De reportage, die hierboven is te zien, toont hoe voormalige renpaarden worden geschopt, geslagen, elektrische schokken krijgen en gedood in het Meramist-abattoir in Queensland. De beelden zijn over een periode van twee jaar door klokkenluiders verzameld.
Extreme omvang
De extreme omvang van het schandaal heeft iedereen verbijsterd. De paardenrace-industrie geeft aan dat jaarlijks ‘slechts’ 34 renpaarden in slachthuizen eindigen. Maar volgens de informatie die het ABC heeft gekregen, is het werkelijke aantal een veelvoud daarvan. Volgens Elio Celotto, van de Coalition for the Protection of Racehorses, zou het Maramist-abattoir zo’n 4000 renpaarden per jaar slachten.
Het slachthuis van Meramist is een van de slechts twee faciliteiten in Australië die paardenvlees mogen verwerken en exporteren. Daar alleen al worden zo’n 500 paarden per maand verwerkt. Het vlees wordt voor menselijke consumptie verkocht aan Europa en Azië.
Paardenraces zijn in Australië een miljardenindustrie. ABC-onderzoeksverslaggever Caro Meldrum-Hanna zei dat de ongeveer 300 renpaarden die in slechts 22 dagen door het slachthuis van Queensland gingen, een gecombineerd prijzengeld gewonnen hadden van bijna $ 5 miljoen, voordat hun eigenaren besloten dat ze ‘onbruikbaar’ werden.
Een schrijnend voorbeeld is het vier jaar oude renpaard Absolute Win dat te zien is in de reportage. Het paard behaalde ondanks de grote beloften (en bijbehorende aankoopsom van 180.000 dollar) zelden een podiumplaats en moest dat na zijn laatste race in 2017, waar hij 9e werd, bekopen met een enkeltje slachthuis. Bekijk de video via deze link.
Truc
De wet rond racepaarden stelt dat het slachten van ‘ongewenste’ renpaarden verboden is en dat ze hun pensioen mogen genieten in een opvang of bij een particulier. In sommige staten van Australië, waaronder Queensland, is het echter wel legaal om renpaarden te doden voor vlees. De klokkenluiders onthulden in de documentaire dat renpaarden uit New South Wales, waar het illegaal is om renpaarden te doden, naar Queensland werden gebracht om daar geslacht te worden. Een illegale truc, die duizenden paarden het leven heeft gekost.
Afschuwelijke mishandeling
Het onderzoek heeft ook meerdere gevallen van dierenmishandeling aan het licht gebracht. Te zien zijn bijvoorbeeld paarden die in veel te kleine kisten vastzitten en niet kunnen bewegen, terwijl slachthuismedewerkers elektronische schokken op hun rug en anus aanbrengen. En ook worden de renpaarden geslagen, geschopt en geterroriseerd.
Professor Paul McGreevy, wetenschapper op het gebied van dierenwelzijn en -gedrag met 25 jaar onderzoekservaring in de volbloed race-industrie, reageerde geschokt op de beelden. McGreevy:
“Dit is verschrikkelijk, en het zal de paardenrace-industrie tot in hun kern opschudden. Ze kunnen dit op geen enkele manier verdedigen. Het is een duidelijke inbreuk op alles wat de industrie ons heeft verteld. De waarheid die is geopenbaard en het is absoluut onaanvaardbaar dat we onze paardenatleten op deze manier teleurstellen.”
Eigen paard
Voor jockey Laura Cheshire was de reportage al erg genoeg om naar te kijken, maar ze raakte helemaal overstuur toen ze zag hoe War Ends, het paard waar ze anderhalf jaar dagelijks op reed, een kogel door zijn hoofd kreeg. Cheshire:
“Het was walgelijk om te naar het paard te kijken dat zoveel had gedaan, en dat in die situatie terecht was gekomen. Het was niet nodig, er waren plekken waar hij naartoe kon.”
Cheshire heeft destijds zelf nog geprobeerd om via social media een ander thuis te vinden voor War Ends. Het dier ging van hand tot hand via verschillende handelaren en eigenaren. Aan de laatste eigenaar bood ze aan om voor het dier een ander huis te zoeken als er problemen waren. Volgens Cheshire komen voormalig racepaarden vaak voor een habbekrats terecht bij onervaren berijders. Maar daar zijn ze volgens haar helemaal niet voor geschikt. Mensen zien dan de paar honderd dollar die de slager biedt als het enige alternatief. Want er zijn te veel paarden en te weinig mensen die ze willen.
“De race-industrie laat paarden in de steek. Ik heb een renpaard in de steek gelaten. Mijn hart is zo gebroken. War Ends, ik probeerde het beste voor je te doen, toen je steeds van de een naar de ander geslingerd werd.”
Reacties
Een van de bekendste en meest gerespecteerde renpaardtrainers in Australië van de afgelopen 30 jaar, Lee Freedman, was aangedaan toen hij de beelden zag. Freedman:
“Mijn hart is gebroken door het verslag van ABC. Als we geen echte veranderingen aanbrengen, zal de publieke opinie het paardenrennen begraven.”
I am broken hearted at the ABC report. If we don’t make real changes the court of public opinion will bury racing.
— Lee Freedman (@freedman_lee) October 17, 2019
Ook in de politiek heeft het onderzoek een grote schokgolf veroorzaakt. De regering is opgeroepen om in te grijpen in de industrie, die voor een groot deel door de overheid zelf wordt beheerd.
Minister van Landbouw Mark Furner reageerde geëmotioneerd:
“Als iemand die zelf een gepensioneerd paard heeft gehad, ben ik geschokt, diep geschokt en deze regering zal hard optreden als wordt vastgesteld dat deze mensen gehandeld hebben in strijd met de dierenwelzijnswet, die gevangenisstraffen tot 7 jaar kent.”
Senator Mehreen Faruqi van New South Wales vertelde The Telegraph dat de “vraag moet worden gesteld” of paardenrennen nog wel door mogen gaan.
“Ik denk dat de vraag bestaat of paardenraces hun bestaansrecht hebben verloren. Als de industrie paarden wil fokken, moet ze haar verantwoordelijkheid nemen voor hun hele leven. En als ze dat niet kan, denk ik dat dit een vraag is die moet worden gesteld.”
De regering van Queensland zei dat ze een onderzoek gestart zijn naar de dierenmishandeling in het slachthuis. Daarnaast is het plan opgevat om een nieuw traceerbaarheidssysteem in te voeren. Hiermee zouden de renpaarden vanaf de geboorte gevolgd worden en hun welzijn ook na hun racecarrière beschermd worden.
De Coalition for the Protection of Racehorses heeft het afgelopen weekend gedemonstreerd bij renbanen door het land.
https://www.facebook.com/coalitionfortheprotectionofracehorses/posts/3119423878099514
Een woordvoerster van het Meramist-abattoir weigerde commentaar te geven op de reportage van ABC.
Bronnen:
©Animals Today Liesbeth Riekwel