Door de stijging van de temperatuur maakt Australië zich ernstige zorgen over nieuwe zware verbleking van het koraal in het Great Barrier Reef. Het water is door het extreem warme weer maar liefst 2 tot 3 graden Celcius gestegen boven de gemiddelde temperatuur van februari. Sindsdien is er veel schade in het koraal gezien.

verbleking koraal
De verbleking van het koraal in het Great Barrier Reef is zorgwekkend | Foto: Mike Cialowicz/flickr

Een Australische wetenschapper geeft aan:

“Deze afwijkingen zijn erg verontrustend en zijn in de afgelopen week alleen maar erger geworden.”

Door de temperatuurstijging zou nu al 30 tot 40 procent van het koraal in ondiepe delen van het rif enige vormen van verbleking vertonen.

Kwetsbaar

Koraalriffen zijn prachtig, een kraamkamer voor veel zeedieren en onmisbaar voor een gezonde oceaan. Maar ze staan onder grote druk. Het ecosysteem van het rif is kwetsbaar. Stijgende temperaturen en schadelijke chemicaliën bleken de ooit zo bloeiende koralen.

Het Great Barrier Reef herbergt zo’n 2.900 koraalformaties in een gebied van bijna 2.600 kilometer. Onder andere natuurrampen hebben een grote negatieve invloed gehad op het Great Barrier Reef. De cycloon Yasi bijvoorbeeld, beschadigde in 2011 grote delen van het rif. Ook stikstof en pesticiden in het water zijn een grote boosdoener.

Zorgwekkende daling

In een eerdere studie van het Australische Instituut voor Marine Wetenschappen (AIMS) is geconcludeerd dat in de afgelopen 27 jaar het koraal met de helft is afgenomen. Koraal staat er over de hele wereld niet goed voor. In een rapport uit 2011 van World Resources Institute werd bekend gemaakt dat maar liefst driekwart van al het koraal zwaar bedreigd wordt door verontreiniging en verzuring van oceanen onder invloed van klimaatverandering.

Volgens de eerdere studie wordt het koraal van het Barrièrerif naast verontreiniging en verzuring (10%) vooral ook bedreigd door stormen (48% en toename hiervan is direct te relateren aan klimaatverandering), wat ook in het recenter onderzoek naar voren komt. De regering van Australië hoopt op innovatieve ideeën van wetenschappers om te helpen het rif te redden.
.

1,3 miljoen euro voor redder Great Barrier Reef

.
Bron:

©AnimalsToday.nl