Australië gaat de komende jaren meer dan 10.000 wilde paarden doden in het Kosciuszko-natuurreservaat. Experts beschouwen de wilde paarden in het gebied namelijk als een “plaag” en dreiging voor de kwetsbare natuur.

wilde paarden
Australië gaat meer dan 10.000 wilde paarden afmaken | publiek domein (CC0)

In Australië leven de meeste wilde paarden ter wereld, zo’n 400.000. Daarvan leven er 14.000 in het Kosciuszko-gebied in New South Wales. Volgens experts verspreiden de paarden onkruid, veroorzaken ze erosie en concurreren ze met inheemse dieren om leefgebied en voedsel. Daarom besloot de regering het aantal paarden in het gebied drastisch te verminderen naar 3000.

Zware hoeven

Sommige experts willen nog drastischere maatregelen, zoals professor James Pittock van de Australian National University in Canberra. Hij vindt dat alle paarden afgemaakt moeten worden. “Paarden hebben geen plaats in dit landschap. Het zijn zware beesten van gemiddeld 400 kilo. Ze vertrappen de inheemse planten en vernietigen de leefgebieden van ernstig bedreigde inheemse dieren”, zei Pittock. De inheemse dieren die Pittock bedoelt, zijn dieren zoals de geel-zwart-gestreepte corroboree-kikker en de alpiene eik skink, een hagedissoort.

Australië heeft geen inheemse zoogdieren met harde hoeven en dus kan de delicate natuur er niet goed tegen. Daarnaast vermenigvuldigen de dieren zich volgens Pittock elk jaar met 20 procent.

“Het is gewoon te veel. Elk jaar dat we niets doen, richten zij meer schade aan.”

Droogte

Hij stelt ook dat het beter voor de dieren zelf is om ze neer te schieten:

“In Australië zijn er regelmatig lange periodes van droogte, waardoor er niets te eten is. Ik heb dieren uitgemergeld en uitgehongerd zien rondlopen. Niemand schiet graag op paarden, maar helaas is het de enige realistische oplossing.”

Alpengebied

Het alpengebied waar het park ligt, is slechts één procent van het hele continent maar huist veel bedreigde diersoorten die nergens anders voorkomen, zei ecoloog David Watson van de Charles Sturt University in Australië. De twee bijgelegen alpengebieden hebben een zero-tolerance beleid als het op de paarden aankomt: ze worden meteen “verwijderd”.

Brumbies

Dat 3000 wilde paarden – of brumbies – blijven leven in een klein deel van het gebied komt door een wet uit 2018. Die wet bepaalt dat brumbies ook cultureel erfgoed zijn en belangrijk zijn voor het park. Oorspronkelijk zijn de wilde paarden door Europese kolonisten in het gebied geïntroduceerd. Door de bosbranden van 2019 zijn er ook veel paarden naar het gebied getrokken.

Diervriendelijk alternatief

Dierenwelzijnsorganisaties hopen op een diervriendelijker alternatief, zoals de dieren vangen en steriliseren of ze temmen en herplaatsen. Maar of dat haalbaar is, is nog maar de vraag: sinds 2002 zijn er maar zo’n 1000 brumbies succesvol herplaatst. Het is volgens de autoriteiten te duur en tijdsintensief om op grote schaal uit te voeren.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma