Op 1 mei 2028 eindigt de export van levende schapen uit Australië als het aan de regering van dat land ligt. De regering heeft afgelopen week een vijfjarig uitfaseringsplan gepresenteerd om de handel af te bouwen.
De Australische regering heeft een vijfjarig uitfaseringsplan en een steunpakket van 107 miljoen Australische dollars (bijna 66 miljoen euro) aangekondigd. Zo hopen ze dat de export van levende schapen tegen mei 2028 gestopt is. Het parlement moet de wetgeving nog wel goedkeuren voordat het plan daadwerkelijk ingaat, maar de Australische minister van Landbouw, Murray Watt, kondigde het plan afgelopen week vast aan.
“De exportindustrie van levende schapen heeft keer op keer laten zien dat ze niet aan de verwachtingen van de gemeenschap kan voldoen.”
Het besluit komt na jarenlange campagnes van dierenwelzijnsorganisaties. Ook de meerderheid van de Australische burgers (71 procent) is voor het exportverbod van levende schapen. Tijdens de zeereizen zijn de dieren lange tijd blootgesteld aan stressvolle, vuile en overbevolkte omstandigheden. Hittestress treedt daardoor snel op en kan dodelijk zijn. In 2017 stierven zo’n 2400 schapen op de Awassi Express door hittestress tijdens een reis tussen Australië en het Midden-Oosten.
Levende schapen of vleesproducten
De export van levende schapen is al jaren op zijn economische retour: het vertegenwoordigt momenteel slechts 0,1 procent van de Australische landbouwexport. Die daling komt niet doordat er minder vraag is naar schapen(vlees). In tegendeel, de handel in vleesproducten is sterk toegenomen en brengt nu 58 keer zoveel geld op als de levende export. Alleen al in het Midden-Oosten is de handel in vlees bijna 390 miljoen euro waard. Daarentegen levert de mondiale export van levende schapen iets meer dan 47 miljoen euro winst op. In 2023 zijn volgens belangenorganisatie Meat and Livestock Australia 593,514 schapen vervoerd.
De Australische boerenfederatie zegt geschrokken te zijn door de “radicale tijdlijn” van het aangekondigde plan. CEO Tony Mahar zegt trots te zijn op de cruciale rol die boeren spelen bij het voeden en kleden van mensen over de hele wereld. Hij vervolgt: “We zullen niet toestaan dat deze regering bij activisten loopt te slijmen om ons van die trots te beroven.” Dierenwelzijnsorganisatie RSPCA Australia noemt het verbod de juiste beslissing voor de levende schapen. CEO Richard Mussel:
“De regering weet – en de meerderheid van de Australiërs weet – dat de export van levende schapen niet duurzaam, niet te rechtvaardigen en volkomen onnodig is in het moderne Australië.”
Bronnen:
- Eurogroup for Animals
- The Guardian
- Lees ook op AnimalsToday.nl:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma